Elevul premiat cu bronz la Bali, olimpic de profesie

Elevul premiat cu bronz la Bali, olimpic de profesie
Elevul clujean care a obţinut bronzul la Olimpiada Internaţională de Biologie care s-a desfăşurat între 5-13 iulie în Bali, Indonezia, dezvăluie, pentru ZIUA de CLUJ, ce se ascunde în spatele acestui succes.

Pentru Andrei Moldovanu participarea la olimpiadele naţionale şi internaţionale este deja o tradiţie ce l-a ajutat să acumuleze cunoştinţele necesare care i-au adus bronzul la Bali şi i-au asigurat un loc la facultatea pe care doreşte să o urmeze.

"Particip din clasa a X-a, adică de trei ani, la etapa naţională a olimpiadei la biologie, iar pentru etapa internaţională a contat fiecare an în care m-am pregătit pentru că m-a ajutat mult la învăţat. Am început, efectiv, să mă pregătesc pentru olimpiada internaţională înainte cu două luni", a spus Andrei.

Chiar dacă are experienţa olimpiadelor, la cea internaţională nu a fost scutit de emoţii, însă acestea nu au intervenit în calea succesului lui Andrei.

"Subiectele de la proba practică au întârziat şi asta a creat decalaje destul de mari de timp, adică am terminat abia la ora 9 seara. Subiectele nu mi s-a părut mai grele faţă de anii trecuţi, dar am avut ghinionul că la partea practică s-a anulat un subiect în urma unor contestaţii. Era un subiect pe care am ştiut să îl rezolv, iar ceilalţi nu au ştiut să îl rezolve şi faptul că s-a anulat subiectul m-a dezavantajat. Mă bucură  că văd că pe an ce trece ne descurcăm din ce în ce mai bine la aceste olimpiade, şi se obţin medalii şi rezultate tot mai bune".

Săptămâna petrecută în Bali este una pe care cu siguranţă nu o va uita, întrucât a avut un program prestabilit care i-a dat şansa să viziteze locuri în care nu oricine reuşeşte să ajungă.

"A fost o săptămână superbă! Tot timpul a fost planificat şi au fost multe activităţi interesante. Am văzut ceva ritual specific care consta într-un dans indonezian, am văzut Uluwatu, am fost la Bali Safari, un fel de grădină zoologică cu multe specii de animale, zonă recreaţională, aqua park şi mai multe", povesteşte olimpicul.

Proaspăt absolvent al Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu, a susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea specială care a avut loc între 17-30 mai şi s-a descurcat excelent. La anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană a obţinut nota 10, iar media finală a examenului de bacalaureat a fost 9,70. Mai departe doreşte să meargă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, pentru a deveni medic.

"Pentru a intra trebuie să-mi depun doar dosarul pentru că datorită rezultatelor la olimpiadă nu mai trebuie să dau admitere. Vreau să mă axez pe medicină generală, mi-ar plăcea să am de-a face mai mult cu pacienţii, dar mă atrage şi partea de cercetare. Sunt foarte pasionat de domeniul ştiinţelor naturii şi ăsta este singurul lucru care mă văd făcându-l pentru că o fac din pasiune", a dezvăluit olimpicul.

Deşi este ataşat de Cluj, spune că dacă se vor ivi oportunităţi greu de refuzat de a face carieră în medicină în străinătate, nu le va spune nu. Andrei a cunoscut numai succese la olimpiade, iar pe lângă medalia de bronz obţinută în Bali, se mai poate lăuda cu o medalie de argint câştigată la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului în 2012.

Acum, că a trecut tot greul, se poate bucura în sfârşit de vacanţă. Plănuieşte să meargă cu familia la mare şi să iasă cât mai mult cu prietenii.

La cea de-a 25-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Biologie, medalia de argint a fost câştigată de Mircea Dan Mirea, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti din Craiova, iar cele de bronz, de Andrei Moldovanu, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca și de Maria-Teodora Ilie, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. Olimpiada a găzduit 244 de concurenţi din 61 de ţări.

 

Comenteaza