E vineri 13! De ce credem că o să avem ghinion

E vineri 13! De ce credem că o să avem ghinion
Superstiția, în acest caz, combină o teamă față de zilele de vineri și frica de numărul 13, care este numită şi Triskaidekaphobia.

Persoanele superstițioase consideră această zi ghinionistă și încearcă să evite să întreprindă ceva riscant, refuză să iasă din casă, să pornească într-o călătorie ori să semneze vreun contract, de teama de a nu se întâmpla vreo nenorocire.

Se crede că această superstiţie ar avea la bază mai multe evenimente, fie de ordin religios, fie din istorie. Astfel, se spune că alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, au avut loc în zile de vineri, iar într-o zi de vineri 13 au fost arestați, la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, majoritatea cavalerilor Templieri. 

Se pare că superstiţia legată de vineri 13 a fost importată din cultura americană, pentru că popoare europene ca românii, grecii și spaniolii se tem de marţi 13, de cele 3 ceasuri rele. 

Totuși, despre 13, numerologii spun că înseamnă putere mentală, creativitate, perseverență, tărie de caracter, iar în antichitate, egiptenii asociau numărul 13 cu nemurirea.

Până la urmă, superstițiile sunt doar temeri fără niciun temei științific pe care ar trebui să le depășim, să nu le lăsăm să ne controleze viața. Prin urmare, chiar dacă astăzi este vineri 13, nu uitați, este doar o dată în calendar, ca oricare alta. Să aveți o zi bună!

 

Comenteaza