E 13 și e VINERI! De ce spunem că e cu GHINION

E 13 și e VINERI! De ce spunem că e cu GHINION

Din câte se pare, superstiţia din jurul zilei de vineri, 13 este reprezentată, de fapt, de o combinaţie a două frici distincte - una de numărul 13, şi a doua, de teama inexplicabilă de zilele de vineri. 

Superstiţia că ziua de VINERI 13 ar fi o zi cu ghinion datează încă din epoca medievală şi are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie precum alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos. Toate au avut loc în zile de vineri. Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13, în anul 1307.

De asemenea, tot în creştinism, frica de ziua de vineri şi de numărul 13 vin din superstiţii care nu pot fi verificate integral. Iuda Iscariotul a fost al treisprezecelea apostol şi al treisprezecelea sosit la Cina cea de Taină. De atunci, se crede că aduce ghinion să existe 13 persoane la masă. Nici în tradiţia musulmană nu este acceptat ca 13 oameni să stea la masă - se spune că toţi vor muri în următorul an. În plus, dacă numele tău are 13 litere, vei avea norocul diavolului.

În Evul Mediu, vinerea era cunoscută ca "sărbătoarea vrăjitoarelor", despre care se spunea că sunt organizate în adunări de câte 13.

În SUA, superstiţia lui VINERI 13 este puternică şi frecvent întâlnită. Un studiu arată că statul american pierde aproximativ 900 de milioane de dolari în zilele de vineri, 13. Asta deoarece circa 20 de milioane de locuitori din State se tem de această zi şi aleg să nu facă afaceri, să nu călătorească cu avionul şi renunţă în general la activităţi pe care le-ar face într-o zi obişnuită. Ca rezultat al existentei acestei fobii, la unele cladiri înalte etajul 13 nu există, fiind denumit 14, de asemenea numarul 13 la case este adeseori evitat.

E drept că pe 13 aprilie 2029, într-o zi de vineri, asteroidul 99942 Apophis va trece pe lângă planeta noastră la o distanţă mai mică decât cea la care se află sateliţii de comunicaţii. La un eventual impact cu Pământul, asteroidul, cu un diametru de aproximativ 270 de metri, ar elibera o energie de 880 de megatone echivalent TNT... 

Ulterior, astronomii au calmat populaţia, arătând că nu există risc de impact, cu Pământul ori Luna, în 2029. Totuşi, spun ei, evenimentul din 2029 ar putea modifica traiectoria asteroidului, din cauza influenţei gravitaţiei terestre, fapt care ar putea provoca un impact în 2036, când Apophis se apropie din nou de Terra. Vestea bună e, însă, că riscul ca Apophis să fie deviat astfel încât să ajungă în contact cu Terra în 2036 este de 1 la 250.000. 

 

Comenteaza