Dovleac copt – cum se coace dovleacul plăcintar la cuptor

Dovleac copt – cum se coace dovleacul plăcintar la cuptor

Dovleac copt la cuptor – desert de toamnă cu 1 singur ingredient! Cum se coace dovleacul plăcintar la cuptor. Ludaie în șpohert, bostan copt. Desert simplu și elegant din dovleac copt cu zahăr și scorțișoară și înghețată.

Ingrediente Dovleac copt

1 dovleac plăcintar (al meu a avut 2 kilograme)
opțional, puțin zahăr amestecat cu scorțișoară
opțional, înghețată de vanilie pentru servire (doar dacă nu îi dați altă destinație)

Mod de preparare dovleac copt la cuptor – rețeta pas cu pas. Cuptorul trebuie să fie preîncins.

1. Dovleacul se poate coace atât cu coajă cât și decojit. Dacă îl veți coace cu coajă, veți constata că își păstrează forma mai bine. Dacă totuși vreți neapărat să decojiți dovleacul, procedeul coacerii nu se modifică. Eu nu l-am curățat.

 2. Ordinea operațiilor premergătoare coacerii: am spălat și am zvântat dovleacul (întreg). I-am tăiat capetele uscate, atât cel cu codița cât și celălalt (am tăiat cât de puțin a fost posibil, să nu am pierderi mari). Am tăiat dovleacul în jumătate (pe înălțime). L-am scobit de semințe și filamente, folosind o lingură, apoi l-am făcut bucăți. Am ținut cont că porțiunile concave, în care au stat semințele, au pulpa mai subțire decât celalalte, așa că pe acestea le-am lăsat în bucăți mai mari.

3. Am aranjat bucățile de dovleac pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Doar pe 3 dintre ele, pe care le-am servit ca desert, am presărat zahăr amestecat cu scorțișoară.

4. Am copt dovleacul în cuptorul preîncins la 190°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus. Coacerea durează 1 oră, depinde, însă, de cât de mari se taie bucățile de dovleac, de soiul dovleacului și de cuptor. În principiu, un dovleac copt are porțiuni frumos caramelizate (muchiile, mai ales) și este foarte moale, ușor de străpuns cu furculița.

 
5. După coacere, dovleacul se curăță ușor (în felul în care se curăță cartofii copți). O altă abordare este să se răzuiască pulpa coaptă cu o lingură, se va desprinde ușor de coajă.

Comenteaza