Cum arată noul Chios, redeschis după aproape un an GALERIE FOTO

Cum arată noul Chios, redeschis după aproape un an GALERIE FOTO
Omul de afaceri Ştefan Gadola a anunţat redeschiderea localului din Parcul Central Simion Bărnuţiu, redefinit de designerul clujean Cosmin Todor.

„E o investiţie de suflet, nu mă aştept să o recuperez repede, dar celor care vor veni după noi le va fi greu să modifice ceva. Numai arcada are câteva sute de kilograme. Faianța, corpurile de iluminat sunt făcute manual”, a precizat Gadola.

Proprietarii Chios susţin că în noul local nu se vor desfăşura nunţi sau botezuri, în schimb va găzdui petreceri corporatiste sau reuniuni de familie. Acesta va avea muzică live interpretată la saxofon, iar meniul va fi realizat de Istvan Deak, cu ingrediente achiziționate de la producători și furnizori locali. 
 
Clădirea împreună cu terasele și grădinile aferente, au fost renovate în perioada octombrie 2015 - iunie 2016 în stilul neoclasic interpretat, având un design interior și exterior care se armonizează cu Parcul Central.

Designerul clujean s-a inspirat din restaurantele Barcelonei, folosind elemente naturale, iar pe partea de finisaje  placarea pereților s-a făcut prin lipire și s-au folosit stâlpi de piatră din Croația, iar arcadele au fost tăiate din bloc de piatră Kanfanar Blu.
 
Istoria Chios este strâns legată de cea a parcului mare, după cum a fost denumit după 1989, Parcul Simion Bărnuțiu. Acesta este unul din primele parcuri orășenești din Europa Centrală, având o vechime de 180 de ani.

Clădirile din parc au fost construite în 1897, după proiectul arhitectului clujean Lajos Pakey. Acesta a proiectat Pavilionul de Patinaj, în prezent Chios Social Lounge, Chioșcul (sau Cazinoul) și Fântâna Arteziană din spatele Chioșcului (spre Pavilionul de Patinaj). 
 
Întreg ansamblul este construit în stil eclectic, care reprezenta un trend spre sfârșitul sec. XIX-lea și începutul sec. XX-lea, perioadă în care s-a realizat o mare parte din arhitectura Clujului. Ansamblul este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010. 

Comenteaza