Foto Cum arată la interior submersibilul Titan, dispărut de câteva zile. Nu există scaune, iar pasagerii intră descălțați
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Iun 2023, 10:47
- Life
- Ascultă știrea

Submersibilul Titan este căutat intens după ce a dispărut duminică în timp ce se scufunda către epava Titanicului.
Ambarcaţiunea este mică, proiectată pentru a ţine doar cinci persoane timp de o zi - două ore coborâre, câteva ore de explorare a navei eşuate şi două ore înapoi la suprafaţă, relatează CNN şi BBC, conform News.ro.
Anul trecut, fondatorul operatorului turistic OceanGate Expeditions a arătat unei echipe CBS interiorul acestui submersibil folosit pentru a vizita epava Titanicului. Înregistrarea video de la CBS arată o cameră mică, cu un spaţiu cât un monovolum.
Nu există scaune sau canapele, iar pasagerii trebuie să stea cu picioarele încrucişate pe podea, asta după ce s-au descălţat înainte de a intra.
Pentru un submersibil atât de avansat, interiorul este în mare parte gol şi simplu, cu un singur buton şi un ecran pe perete. Restul operaţiunilor navei sunt efectuate de la un controler portabil, care arată ca o consolă de jocuri, cu butoane colorate.
Există o singură toaletă mică în partea din faţă a navei, care se dovedeşte a fi "cel mai bun scaun din casă", potrivit unei descrieri pe site-ul OceanGate, care însă nu mai este disponibilă, precizează CNN. Această descriere adăugă că, atunci când toaleta este folosită, se instalează o perdea de intimitate "şi se dă muzica la maximum". Însă pasagerilor li se recomandă să îşi restrângă dieta înainte şi în timpul scufundării "pentru a reduce probabilitatea de a fi nevoiţi să folosească facilităţile".
Rezervele de oxigen din submarin, pe sfârșite
Căutările submersibilului dispărut continuă intens și astăzi. Teoretic, rezervele de oxigen ale celor cinci persoane aflate la bordul submersibilului Titan ar ajunge până joi la ora 15:00, ora României.
Un expert în medicină hiperbară la Universitatea Memorial din St John's, Newfoundland, a explicat pentru BBC că a rămâne fără aer nu este singurul pericol cu care se confruntă cei de la bord.
Este posibil ca nava să fi rămas fără energie electrică, care probabil are un rol în controlul cantităţii de oxigen şi dioxid de carbon din interiorul ei - pe măsură ce nivelul de oxigen scade, proporţia de dioxid de carbon expirată de echipaj va creşte, cu urmări potenţial fatale. Totodată, dacă submersibilul se află pe fundul mării, temperatura apei va fi în jur de 0 grade Celsius. În cazul în care a pierdut electricitatea de la bord, submersibilul nu va mai genera energie şi, prin urmare, nu poate genera nici căldură, astfel că echipajul este expus și riscului de hipotermie.
Salvatorii care caută, într-o cursă contracronometru, submersibilul, dispărut în apropierea epavei Titanicului, într-o zonă îndepărtată din Atlanticul de Nord, unde au fost detectate zgomote submarine, deşi oficialii au avertizat că este posibil ca sunetele să nu provină de la navă.