Cum arăta Clujul roman FOTO/VIDEO

Cum arăta Clujul roman FOTO/VIDEO
Descoperirile făcute de arheologi în urma săpăturilor din zona Mănăstirii Franciscane din centrul Clujului demonstrează că oraşul a fost construit pe temelii romane. Arheologii au scos la iveală ziduri şi obiecte datând de la începutul erei noastre, despre care spun că au o importanţă extrem de mare în istoria Clujului.

Alte descoperiri importante au scos la iveală cranii care datează din secolul 18, precum şi o serie de ziduri romane refolosite în perioadele medievală şi gotică la contrucţiile din centrul Clujului.

"Avem la această oră zone clare de construcţii romane foare, foarte importante. Dacă nu am fi făcut aceste săpături, nu le-am fi cunoscut niciodată", spune arheologul Adrian Andrei Rusu.

Cu ocazia cercetărilor arheologice au ieşit la iveală şi câteva pivniţe pline de poveşti. "Avem pivniţe care ne povestesc despre oraşul gotic şi el poate fi redat imaginii publice în momentul în care cineva va pune pe o hartă toate pivniţele gotice ale oraşului", spune Rusu.

Cel mai important, spun specialiştii, este că descoperirile demonstrează că oraşul actual a fost construit pe o temelie romană.

(Articol publicat iniţial în 2013, Reporter: Anca Baciu, Imagine: Rareş Râşnoveanu)

 

Comenteaza