Cum arăta Cluj în 1964. Film online, AZI!

Cum arăta Cluj în 1964. Film online, AZI!

În anul 1964, Sfatul Popular al orașului (denumirea de atunci a Primăriei) a realizat un film de prezentare al Clujului în care, dincolo de limbajul de lemn specific perioadei descoperim o comoară în imagini. 

Trecând în revistă destul de fugitiv obiectivele istorice ale urbei, filmul de aproape 15 minute se concentrează pe realizările din perioada 1948-1964, uneori cu imagini comparative ale marilor transformări pe care le-a suferit Clujul. Locul insalubru și periculos (Cetățuia) a fost transformat în perioada comunistă într-un spațiu nou, elegant și primitor, iar fotografiile din perioada interbelică suprapuse peste imaginile din anul 1964 sunt exemplul cel mai relevant pentru a face comparații care să avantajeze Sistemul.

Spre deosebire de situația actuală, autoritățile comuniste prezintă adevărata stemă a orașului, insistând asupra ei, atât în momentul în care este prezentată clădirea Sfatului Popular (Primăria veche), cât și în secvențele finale.

În cartierul Grigorescu se văd blocurile enorme printre care mai supraviețuiesc case și grădini, în anul 1964 dându-se în folosință peste 1.200 de apartamente noi, iar cartierul „Între Ape” destinat cadrelor universitare arată modern, cu construcții aerisite și spații verzi îngrijite, elemente care fac ca filmul să fie o delectare pentru toți cei care doresc să vadă Clujul la începutul construirii marilor cartiere. Ridicarea Casei de Cultură a Tineretului (azi a Studenților) și „Orășelul Studențesc”, dar și reamenajarea și dotarea unor locuri de promenadă, așa cum sunt Grădina Botanică (prezentată ca „simbioza dintre știință și poezie”), lacul din parc („un litoral în miniatură”) și alte locuri de petrecere a timpului liber, precum ștrandul sau stadionul (avea 20.000 de locuri) arată un oraș nou, care trăiește în rezonanță cu cel vechi. Străzile lipsite de agitație și aglomerație par ireale, cu toate acestea, se simte pulsul vieții și al schimbărilor la care este supusă urbea.

Imaginile sunt filmate de la sol și din elicopter, astfel că există cadre deosebite, iar cuvintele elogioase nu par deloc deplasate, Clujul chiar este un „oraș grădină” și e prin obiectivele sale „un vast monument”.

Mai degrabă decât un „clip” de promovare al orașului, filmul este un episod de propagandă în care se îmbină vechiul cu noul, dar pe ansamblu este o întoarcere în timp extraordinară: străzile sunt amenajate cu grijă, aranjamentele florale sunt prezente peste tot, din centru, până în cartiere, iar vechile locuri sărăcăcioase (Cetățuia, târgul de vite sau zona fostului abator) sunt transformate total, astfel încât privitorul să observe diferența dintre cum era tratat altădată omul simplu și beneficiile pe care le are în comunism.

Limbajul tipic prezentărilor din perioada Republicii Populare pare azi depășit, dar este pitoresc și chiar savuros prin expresiile de tipul: „Betonul își întinde curcubeie multicolore” pentru a reflecta, transformările care se petrec unele chiar în fața camerei de filmat.

Filmul „Cluj 1964” poate fi urmărit gratuit, în 9 iulie 2020, de la ora 19:00, în premieră pe pagina de Facebook Cinemateca pentru Cultură Urbană.

Etichete
Comenteaza