Foto Corso, Progresul, Capitol, Mátyás király. Ştiaţi că a fost un cinema în curtea Muzeului de Artă din Cluj?

În curtea palatului Bánffy din centru a funcționat odinioară un cinematograf, într-o clădire în formă de „ceaun răsturnat”. De-alungul timpului a avut mai multe denumiri: Corso, Progresul, Capitol, Mátyás király.

Înființarea cinematografului se datorează baronesei Bánffy Albertné Montbach Sarolta. „Sala cea mai căutată era aceea a cinematografului Progresul, o improvizație din materiale ușoare, ridicată în curtea Palatului Banffy; intrarea la actualul Muzeu de Artă fusese transformată într-un soi de galerie ce prezenta programul de azi și pe cel de săptămâna viitoare al tuturor cinematografelor clujene. În față, pe trotuarul Pieței Libertății, din două în două ore se constituia grupul masiv de doritori de bilet în plus – fenomen aproape dispărut din viața cinematografică românească de astăzi.” – Virgil Stanciu

La final o știre din 1969, înaintea demolării: „A încetat să funcționeze cinematograful Progresul, clădirea va fi demolată în scurt timp. Cinematograful a fost construit pe vremuri în curtea uneia dintre cele mai frumoase clădiri în stil baroc, palatul Bánffy, astfel monumentul a pierdut mult din frumusețea și valoarea sa. […] Palatul, în urmă cu câțiva ani, a fost renovat cu banii statului și acum găzduiește Muzeul de Artă. După demolarea clădirii cinematografului, frumusețea de odinioară a curții interioare se va evidenția din nou. (Előre, 7 ianuarie 1969, pag. 3). Mai multe detalii AICI!

Comenteaza