Comuna din Cluj cu cele mai multe titluri de „Tezaur Uman Viu”

Comuna din Cluj cu cele mai multe titluri de „Tezaur Uman Viu”
| Foto: Facebook.com/Traditii Clujene

Tezaur Uman Viu este un titlul onorific acordat de Ministerul Culturii pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Până la adoptarea, în 2003, a noii convenții UNESCO, programul a încurajat statele membre să creeze o metodă de recunoaștere a meșterilor tradiționali talentați.

Comuna clujeană Frata deține cele mai multe titluri de „Tezaur Uman Viu”, semn că tradițiile, obiceiurile și jocurile populare sunt păstrate și transmise din generație în generație.

Jucăușii de aici, desemnați de Ministerul Culturii «Tezaure Umane Vii», anume: Dumitru Moldovan, Elisabeta Rusu și Ioan Moldovan transmit și celor tineri maniera jocului tradițional.

Totodată, comuna este renumită pentru grupurile instrumentale, iar un reper a fost și «primașul» Alexandru Ciurcui din satul Soporu de Câmpie, recunoscut ca «Șandorică din Sopor», desemnat și el «Tezaur Uman Viu».

Cu Formația de jocuri tradiționale din Frata – primaș Gheți Carol Daniel, coordonator directorul Căminului Cultural, Romulus Bucur, ne întâlnim în cadrul «Festivalului jocului tradițional», duminică, 29 octombrie 2023, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca”, au transmis reprezentanții CJCPCT Cluj.

Eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Comenteaza