Clujul e capitala selfie-urilor din România

Clujul e capitala selfie-urilor din România
O prestigioasă revistă internaţională a făcut un top al oraşelor cu cele mai mutle selfie-uri pe cap de locuitor. Clujul iese în evidenţă la acest capitol, cu cele mai multe selfie-uri raportat la populaţie din întreaga ţară.

 

Makati City, cunoscut ca centrul financiar al Filipinelor, ocupă primul loc în clasamentul celor mai multe selfie-uri din întreaga lume cu 4.150 de astfel de fotografii la 1,1 milioane de locuitori. "Am examinat sute de mii de selfie-uri", arată Time.com. E vorba de 400.000 de astfel de fotografii cu tag-ul "selfie" publicate pe Instagram. Clasamentul numără 459 oraşe iar Makati City ocupă prima poziţie, cu 258 selfie-uri la 100.000 persoane, urmat de Manhattan, New York, cu 202 selfie-uri la 100.000 de persoane. Cu 41 utilizatori care au încărcat selfie-uri, Cluj-Napoca se află pe poziţia 232 în clasament, peste Bucureşti, care ocupă locul 309.

Fotografiile care au stat la baza metodologiei de măsurare au fost descărcate de pe Instagram în două seturi a câte cinci zile, între 28 ianuarie şi 2 februarie, respectiv între 3 şi 7 martie. În acest interval au fost încărcate peste 400.000 de fotografii cu tag-ul "selfie" ce au inclus şi coordonatele geografice. "Acestea sunt doar o fracţiune dintre toate selfie-urile încărcate în această perioadă", comentează Time.com, "pentru că majoritatea fotografiilor nu includ şi locaţia". 28% dintre fotografiile respective au fost realizate în SUA. Revista avertizează că nu toate fotografiile cu tag-ul "selfie" sunt selfie-uri individuale. "Teste informale pe care le-am făcut folosind algoritmi cu recunoaştere a feţei au arătat că vasta majoritate a fotografiilor erau făcute de aceeaşi persoană".

Robert Katai e specialist în marketing şi pasionat de Instagram. "Ideea e foarte simplă", spune el: "Clujul este un oraş activ, plin de studenţi - naţionali şi internaţionali - care au început tot mai mult să folosească Instagram. De ce? Pentru că-i cool, fain şi nici mami, nici tati, nici mătuşa sau bunica nu mai sunt pe canalul acesta de socializare aşa că le oferă o intimitate de care tinerii au nevoie. Şi dacă ar fi să luăm, cele mai like-uite fotografii sunt cu selfie-uri". Surprins de numărul mare de selfie-uri publicate de utilizatorii Instagram, Katai a ajuns să întrebe un psiholog care sunt mecanismele care-i fac pe oameni să-şi facă fotografii cu ei înşişi. Vezi aici răspunsurile

Nu doar pe Instagram sunt populare selfie-urile - feed-urile utilizatorilor de Facebook abundă şi ele în astfel de fotografii. Singurul clujean care a lucrat la Facebook, Sebastian Crişan, explică pentru ziuadecj.ro de ce selfie-urile sunt atât de populare la Cluj: "Selfie-urile redau persoanele în cadre mai intime şi reprezintă un instantaneu autentic din viaţa cuiva, datorită psihologiei feţei şi microexpresiilor uşor de observat", spune el. "Selfie-urile au devenit atât de populare din dorinţa de a scoate în evidenţă în faţa prietenilor anumite aspecte din viaţa privată, cum ar fi întâlnirea unei vedete ori un peisaj deosebit; Clujul are avantajul în acest clasament de a avea mulţi utilizatori tineri care folosesc reţelele sociale în mod activ".

Vezi aici clasamentul şi metodologia Time.com

Comenteaza