Clujenii sunt așteptați duminică, în Mărișel, să sărbătorească Ziua Muntelui

Clujenii sunt așteptați duminică, în Mărișel, să sărbătorească Ziua Muntelui
| Foto: bluedot.ro

Duminică, 17 septembrie, în Mărișel se va sărbători Ziua Muntelui, printr-un eveniment ajuns deja la cea de-a șasea ediție.

Ziua Muntelui, sărbătorită anual pe 14 septembrie, a fost stabilită prin lege în calendarul autohton în anul 2002, pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Această zi marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpaţii României.

Cu această ocazie, în localitatea clujeană Mărișel va avea loc, duminica asta, un eveniment deja cu tradiție, intitulat „Ziua Muntelui”. Manifestarea, organizată de Primăria și Consiliul Local Mărișel, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, are rolul de a promova spaţiul mioritic al Apusenilor, în ceea ce privește meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și produsele culinare.

Evenimentul, ajuns la cea de-a VI-a ediție, va debuta duminică, 17 septembrie 2023, la ora 11:00, cu parada portului popular , care se va desfășura pe traseul: Primăria Mărișel – Biserica Ortodoxă din localitate. Apoi, în curtea primăriei, la ora 12.30, va fi deschiderea festivă a evenimentului, când vor fi premiați elevii din Mărișel cu rezultate bune la învățătură, dar și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

De la ora 13:00, manifestările vor continua cu un spectacol folcloric, susținut de: Adrian Neamțu – taragot, Ancuța Matei Olaru, Alin Joldeș – taragot, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia- Maria Danciu-Hetea, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Andra Mariș, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Daria Alexandra Mariș, Răzvan și Cosmin Roșu, Nepoții Iancului și Taragotiștii de la Mărișel.

Comenteaza