Cine va prezenta Eurovision România

Cine va prezenta Eurovision România
Patru artişti - trei interpreţi şi un actor - vor prezenta ediţia din acest an a concursului Eurovision.

Interpreţii Paula Seling, Andreea Bănică şi Ovi, împreună cu actorul Marius Rizea îi vor interpreta pe cei patru membri ai trupei ABBA şi vor prezenta Eurovision România, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Televiziunea Română.

"Varianta românească" a celebrei trupe ABBA prezintă anul acesta selecţia naţională Eurovision. Astfel, interpreţii Paula Seling, Andreea Bănică şi Ovi, împreună cu actorul Marius Rizea vor fi Anni Frid, Agnetha, Björn şi Benny, cei patru membri ABBA, pentru a prezenta spectacolele din 23 şi 24 februarie (semifinalele), precum şi finala din 9 martie a concursului Eurovision.

"Finala europeană a concursului Eurovision are loc în Suedia anul acesta, iar noi ne-am gândit să aducem o bucată de Suedia la noi acasă. Şi cine reprezintă mai bine ţara organizatoare a concursului decât ABBA, trupă care a câştigat, de altfel şi Eurovisionul... Ne dorim să facem din selecţia naţională un spectacol cât mai apropiat de atmosfera şi calitatea celor suedeze. Este modul nostru de a vă pregăti pentru finala de la Malmö din luna mai, unde, cu siguranţă, va fi un show cu adevărat uluitor", declară Dan Manoliu, manager de proiect al competiţiei.

Numărul total al pieselor înscrise în acest an pentru selecţia naţională Eurovision 2013 a ajuns la 148. Până duminică, 3 februarie, 135 de piese au fost înscrise în cursa pentru desemnarea reprezentantului României la concursul Eurovision 2013, celelalte 13 piese fiind expediate prin poştă la sediul TVR şi având data de expediere inclusiv ziua de 3 februarie.

Potrivit comunicatului, anul acesta, selecţia naţională Eurovision a stârnit mare interes şi în afara României. Interpreţi şi compozitori din Marea Britanie, Turcia, Israel, Suedia şi Franţa au înscris melodii pentru concursul din România. Lora, Robert Turcescu şi trupa, Luminiţa Anghel, Elena Cârstea, Electric Fence, Cezar Ouatu, Daniel Robu, Liviu Mititelu, Alin Văduva se numără printre cei care ar putea fi văzuţi pe scena concursului, dacă piesele lor vor trece de proba preliminară.

La Iaşi au avut loc miercuri primele audiţii ale melodiilor înscrise acolo pentru concursul Eurovision. Juriul preselecţiilor (format din compozitorii: Andrei Tudor, Eduard Cîrcotă, Mihai Ogăşanu, cărora li se alătură Liana Elekes şi Dan Manoliu din partea TVR) se va deplasa apoi la Cluj (8 februarie), Timişoara (10 februarie), Craiova (12 februarie) şi Bucureşti (13, 14 februarie), pentru a asculta live interpreţii care s-au înscris în competiţie.

TVR va dedica şi anul acesta două zile semifinalelor (23 şi 24 februarie), la fiecare dintre acestea urmând să participe câte 12-14 melodii. Cele mai bune şase din fiecare semifinală, alese de juriul de specialitate, dar şi prin voturile telespectatorilor, vor intra în faza finală. Ponderea televotului este de 50%, la fel ca în cazul votului juriului.

Marea finală, la care participă 12 piese, va avea loc în data de 9 martie. Modalitatea de jurizare va fi: 50% televot, 50% juriu. Toate cele trei părţi ale concursului vor fi transmise în direct pe TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe www.tvrplus.ro, precum şi pe www.eurovision.tv, site-ul oficial al competiţiei.

Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat participarea Televiziunii Române la concursul Eurovision 2013, care se va desfăşura pe 14, 16 şi 18 mai, la Malmo, în Suedia, având drept condiţie ca suma maximă alocată să fie de 200.000 de euro, au declarat pentru MEDIAFAX, în 11 ianuarie, reprezentanţii Televiziunii Române.

Totodată, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a recomandat recuperarea din vânzarea de publicitate şi sponsorizări cel puţin a taxei de participare la Eurovision 2013, au mai spus reprezentanţii TVR.

Concursul Eurovision este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa -, care se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956.

European Broadcasting Union este o asociaţie cu sediul central la Geneva, cunoscută în special pentru organizarea competiţiei Eurovision. EBU reuneşte în prezent 74 de televiziuni din 56 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Din EBU face parte şi Televiziunea Română.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi -Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa "Zaleilah".

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia şi Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienţă record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât şi semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.

 

Etichete
Comenteaza