Cele mai spectaculoase apartamente din Cluj, ascunse în clădirile istorice, dărăpănate

Cele mai spectaculoase apartamente din Cluj, ascunse în clădirile istorice, dărăpănate
Clujenii trec zilnic pe lângă clădirile istorice amplasate în centrul Clujului, dar puțini își pot închipui ce comori se ascund în interiorul clădirilor dărăpănate. Dacian Morar a achiziționat mai multe astfel de apartamente, pe care le-a decorat și le-a transformat în lăcașuri în care te simți instant ca acasă și din care nu mai vrei să pleci.

Clujeanul le oferă turiștilor care vor să înnopteze la Cluj, o alternativă mai mult decât favorabilă la camerele de hotel, standardizate și lipsite de personalitate. Acesta pune la dispoziție nouă apartamente spectaculoase, pline de caracter, ce pot fi închiriate în regim hotelier la prețuri mai mult decât avantajoase.

Odată ce ai pășit în clădirea din Piața Unirii nr. 14, vei descoperi un loc sinistru, întunecat și plin de praf, ce datează din secolul XIX și de care nu s-a mai ocupat de nimeni de multă vreme, în ciuda potențialului pe care îl are construcția. La ultimul etaj se află, însă, ușa către raiul artelor, confortabilului, stilului și bunului gust. Apartamentul Alb este un loc spațios și luminat, care se întinde pe 70 mp, împărțiți între o cameră de zi extrem de spaţioasă, cu zona pentru luat masa şi bucătărie deschisă, un dormitor cu pat matrimonial, baie şi un antreu. Povestea acestui spațiu este una cât se poate de interesantă.

"Apartamentul Alb a fost, practic, atelierul de pictură a lui Incze Ferenc (1910-1988) și de acolo mi-a venit ideea cu albul, deoarece în general galeriile de artă sunt cam albe, adică decorul trebuie să fie minimal, să nu spună prea multe lucruri, să lase operele de artă să fie puse în valoare. Apartamentul în sine și toată povestea lui mi s-au părut foarte spectaculoase și atunci am zis că s-ar potrivi un decor cât mai minimal, cât mai simplu, care să păstreze senzația asta de lumină.

El are elemente albe dar nu este chiar alb. Sunt o mulțime de piese de mobilier de culoarea lemnului, dar oricum nu am introdus prea multe culori. Am vrut să păstrez puțin din spiritual de apartament de epocă, nu am vrut să-l transform complet. Din vechiul apartament am păstrat ferestrele, lemnăria, parchetul, o parte din mobilier, covorul, un candelabru și o paletă pe care Incze își îmbina culorile pentru a picta. Am vrut să recreez puțin din atmosfera respectivă, dar am combinat totul și cu obiecte de design contemporan pentru a păstra relația asta dintre vechi și nou", spune Dacian.

Priceperea de care dă dovadă în ceea ce privește designul interior este un lucru pe care l-a dezvoltat fără studii speciale. Dacian lucreză și este asociat într-o firmă româno-franceză de comerț internațional, iar banii pe care i-a obținut de la firma respectivă și din dividende, fiind și asociat, i-a investit în Cluj Apartments.

"Totul a început cu un apartament în care am locuit aproape trei ani pe Eroilor la nr 28. După un timp m-am mutat din el și apartamentul a rămas gol și nu știam ce să fac cu el. Nu am vrut să-l închiriez că era amenajat foarte frumos și mă gândeam că nu oricine apreciază munca ta și respectă tot ce ai făcut și în apartamentele vechi chiar trebuie să ai grijă pentru că altfel se deteriorează destul de repede. După un an mi-a venit ideea asta de a încerca să-l închiriez în sistem hotelier turiștilor care vizitează Clujul. Și eu, la rândul meu, începusem să folosesc astfel de cazări, atunci când călătoream chiar și în scop de afaceri.

Mi-am dat seama că de fapt multă lume caută locuri frumoase, mai personale, cu caracter, decât camerele alea standard, insipide de hotel care chiar nu îți oferă mare lucru. Dacă închiriezi un apartament chiar poate să fie ca o casă departe de casă. În Cluj nu existau la vremea respectivă decât niște apartamente de astea la bloc, prin cartiere, pe care să le iei în regim hotelier, dar cine vine să viziteze Clujul nu asta caută.

Cine nu vrea să stea la hotel clar nu vrea nici astfel de apartamente. Am văzut că există o cerere pentru apartamente de genul acesta, dar, după ce am făcut un mic plan de afaceri, am observat că doar cu un apartament nu se face primăvară. Totuși, costurile de operare sunt destul de mari și am ajuns la concluzia că ar trebui să fie măcar două, trei apartamente. Atunci m-am pus pe treabă și am mai cumpărat două apartamente, Retro Apartment și White Apartment, din Piața Unirii", povestește Dacian.

Acum a ajuns la nouă apartamente, fiecare cu povestea sa, cu un design original, scenografic, dramatic, primitor, fiecare localizat în clădiri istorice cu personalitate. Modul în care Dacian le-a amenajat îi face pe turiștii din toate colțurile lumii să revină de fiecare dată în aceleași apartamente în care se simt ca acasă, ceea ce face din această activitate un business profitabil.

"Mă pasionează designul interior, am urmărit tot felul de site-uri, de reviste, îmi place, mi se pare că am un feeling pentru asta și mi-a făcut o plăcere să amenajez eu însumi apartamentele, decât să angajez un designer. Poate că unele ar fi ieșit mai bine dacă le făcea un designer, dar nu ar fi însemnat același lucru pentru mine, n-ar fi avut aceeași poveste, n-aș fi avut atâtea lucruri pe care să le spun turiștilor atunci când îi primesc la apartamente.

Nu mă gândesc la o meserie în design interior pentru că nu am timp pentru așa ceva, dar îmi place. Inclusiv partea asta de scormonit și de găsit obiecte vechi, mobilă de pe la târguri. În fiecare an merg la Negreni și primăvara, și toamna, mă știu cu mulți anticari de prin oraș, dealeri de mobilă veche, antică. În general, pentru toate apartamentele am cumpărat mobilă autentică, de epocă, nu făcături, am vrut să fie din aceeași perioadă".

Investiția este una foarte mare și prețul pe noapte unul rezonabil, având în vedere beneficiile pe care le au turiștii, dar câștigul este și de partea proprietarului. Apartamentul Alb a fost achiziționat acum doi ani și a costat 75.000 de euro, având o suprafață de 70 mp. Pentru renovarea lui, Dacian a cheltuit maxim 10.000 de euro. Pentru o noapte dormită în acest apartament, turiștii sunt nevoiți să scoată din buzunar 68 de euro, iar serviciile sunt ca la hotel.

Se face curățenie, se schimbă așternuturile se pun la dispoziție cosmetice în baie, wireless, uscător de păr, fier și masă de călcat, mașină de spălat și detergenți, televizor led de mari dimensiuni, DVD player și multe atele. Cel mai scump apartament a costat însă puțin peste 100.000 euro și are aproape 100 mp. Este vorba de Grand Apartment, primul de acest fel al lui Dacian, achiziționat înainte de începerea crizei financiare.

Apartamentul Alb, Grand, Deco, Retro, Boem, Provensal, Corvin, Apartamentul cu Grădină sau Studio cu Grădină sunt perfecte pentru cei care caută o cazare cu stil, care să le ofere atât confort, cât şi o experienţă culturală locală. Apartamentele spațioase, ultracentrale îi fac pe turiști să trăiască la fel ca un localnic, dar cu toate facilitățile unui hotel.

 

Comenteaza