Cele mai bune PLANTE pentru răceală și gripă

Cele mai bune PLANTE pentru răceală și gripă

Partea bună e că pe multe dintre ele le puteţi găsi chiar la voi în cămară.

Echinaceea

Evident că din această lista nu putea lipsi echinaceea, remediul-minune. Având proprietăţi antibacteriene şi antivirale, aceasta e recomandată în cazul gripei şi virozei. Poate fi consumată sub formă de tinctura, sirop, capsule sau ceai.

Eucaliptul

Eucaliptul e numai bun la casă omului, mai ales pentru că ajută la eliberarea sinusurilor şi la tratarea infecţiilor respiratorii. Toarnă câteva picături de ulei esenţial de eucalipt într-un vas cu apă fierbinte şi inhalează vaporii. Pe lângă faptul că e un decongestionant nazal, acesta are şi proprietăţi antibacteriene. De această metodă pe care mama o utiliza când eram copil, îmi aduc cel mai bine aminte

Usturoiul

Şi uite aşa ajunge şi la usturoiul nostru de toate zilele, pe care oamenii îl folosesc în tratarea diferitelor afecţiuni de mai bine de 5000 de ani! Având proprietăţi antivirale, antiinflamatorii şi antifungice, usturoiul previne şi ameliorează răceală.

Ghimbirul

Fiind diaforetic (stimulează transpiraţia), ghimbirul este eficient în lupta contra febrei, dar şi în accelerarea procesului de vindecare după răceală. Mai mult decât atât, o gargară cu apă, miere şi ghimbir e numai bună în tratarea durerilor în gât.

 
 
 
Read Next

Sonia te invata GERMANA: numara pana la 20 [tutorial video]
Din prima zi de toamnă şi până la topirea zăpezii şi la dispariţia gerului, suntem în permanenţă predispuşi la răceală. O răceală care da, trece oricum (“cu medicamente într-o săptămâna, fără ele în 7 zile” – aşa zice o vorba înţeleaptă din popor), dar ne dă mari bătăi de cap între timp.

Ştiu sigur că nimănui nu îi place să stea izolat în casă, cu febra, nas înfundat, dureri în gât şi alte treburi de genul acesta. Şi mai ştiu şi că nu e o soluţie să băgăm o sumedenie de medicamente aka chimicale, uneori în mod inconştient, fără să luăm în calcul efectele secundare. Iar medicamentele, până la urmă tratează tot simptomele.

Aşa că am pregătit o lista de 25 plante care vă vor ameliora simptomele de gripă şi răceală (aduceţi-va aminte că toată generaţia noastră a crescut aşa şi a crescut bine). Fără chimicale, fără riscul apariţiei unor alte probleme. Iar partea bună e că pe multe dintre ele le puteţi găsi chiar la voi în cămară.

Busuiocul

Sezonul busuiocului e mai degrabă vara, dar asta nu înseamnă că nu îl poţi păstra tot anul (sau cultivă la ţine acasă). Pune câteva frunze de busuioc proaspăt culese în suporturile de cuburi de gheaţă, adaugă apă şi lasă-le la congelator până îngheaţă. Cuburile cu busuioc alungă febra şi ameliorează simptomele răcelii.

PIN IT
Piperul negru

Cu siguranţă ai tot timpul piper negru în bucătărie, aşa că e timpul să îl utilizezi! În China, unde acesta are numele de hu jiao, acesta e folosit pentru a ajută expectoraţia. Adaugă-l în supă caldă şi profită de beneficiile sale.

Iarbă-matei

Această plantă din familia mentei, care le atrage foarte tare pe pisici (există chiar şi sub formă de spray), este de mare folos în caz de gripă, pentru că stimulează transpiraţia, fiind folosită şi la combaterea febrei. O puteţi pune în salată sau o puteţi prepară în ceai.

Ciuboţica-cucului

E o plantă de la care chiar putem folosi totul: frunzele, florile, dar mai ales rădăcina. Rădăcina conţine nişte substanţe numite saponozide triterpenice, care ajută expectoraţia. Fierbe rădăcina şi apă într-un vas, lasă amestecul la foc mic timp de 20 de minute, iar apoi strecoară bine şi bea! Atenţie, ciuboţica cucului nu e recomandată femeilor însărcinate sau celor care iau medicamente anticoagulante.

Scorţişoara

Scorţişoara este unul dintre condimentele cărora nu le pot rezistă. Practic, puţină scorţişoară nu strică niciodată (chiar şi în cafea – video), mai ales în sezonul gripei. Această contribuie la încălzirea corpului şi la eliberarea cailor respiratorii. În ciuda beneficiilor sale, scorţişoară nu e indicată că remediu medicinal femeilor însărcinate.

Echinaceea

Evident că din această lista nu putea lipsi echinaceea, remediul-minune. Având proprietăţi antibacteriene şi antivirale, aceasta e recomandată în cazul gripei şi virozei. Poate fi consumată sub formă de tinctura, sirop, capsule sau ceai.

Eucaliptul

Eucaliptul e numai bun la casă omului, mai ales pentru că ajută la eliberarea sinusurilor şi la tratarea infecţiilor respiratorii. Toarnă câteva picături de ulei esenţial de eucalipt într-un vas cu apă fierbinte şi inhalează vaporii. Pe lângă faptul că e un decongestionant nazal, acesta are şi proprietăţi antibacteriene. De această metodă pe care mama o utiliza când eram copil, îmi aduc cel mai bine aminte.

Comenteaza