Cel mai rar pașaport din lume este emis de o națiune care nu are teritoriu

Cel mai rar pașaport din lume este emis de o națiune care nu are teritoriu
| Foto: ceoworld.biz

Cel mai rar pașaport din lume este emis de o organizație care este și o națiune cu statut de observator la ONU. Această națiune nu are însă un teritoriu.

Cel mai rar paşaport din lume este emis de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta. În prezent, în lume există aproximativ 500 de paşapoarte emise de ordinul-naţiune, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, cunoscut şi sub numele de Cavalerii de Malta, nu este doar o organizaţie religioasă catolică veche de aproape 1.000 de ani. Cavalerii de Malta reprezintă şi o organizaţie de ajutor umanitar cu un buget de milioane de dolari, având operaţiuni care includ tabere de refugiaţi şi programe de ajutor în caz de dezastre în aproximativ 120 de ţări din întreaga lume.

Ordinul constituie o naţiune suverană, cu statut de observator la ONU, care are propria sa constituţie, însă fără niciun teritoriu. Naţiunea emite plăcuţe de înmatriculare auto chiar dacă nu are drumuri, dar şi propriile timbre, monede şi paşapoarte, conform sursei citate.

Primele paşapoarte au fost eliberate de Ordinul de Malta în anii 1300

Cavalerii de Malta au apărut ca un ordin cavaleresc în Ierusalim în jurul anului 1099 şi au primit arhipelagul maltez în dar în 1530 de la regele Spaniei. Napoleon Bonaparte a forţat cavalerii să iasă din Malta în 1798, iar prezent Ordinul are sediul la Roma.

Daniel de Petri Testaferrata, preşedintele Ordinului cu sediul în Malta, a declarat pentru CNN că doar aproximativ 100 din cei 13.500 de membri trăiesc în arhipelagul maltez. Primele paşapoarte au fost eliberate de Ordinul de Malta în anii 1300, când diplomaţii săi au călătorit în alte state cu documente care atestă rolul lor de ambasadori.

După cel de-al Doilea Război Mondial, utilizarea paşaportului diplomatic a căpătat caracteristicile paşapoartelor folosite în alte ţări. În prezent, există doar aproximativ 500 de paşapoarte diplomatice în circulaţie, ceea ce îl face cel mai rar paşaport din lume. Paşaportul purpuriu al Ordinului este rezervat membrilor Consiliului Suveran şi conducătorilor misiunilor diplomatice şi familiilor acestora. Este împodobit cu litere aurii care indică numele organizaţiei în franceză, „Ordre Souverain Militaire de Malte” şi un blazon.

„Ordinul acordă paşapoarte membrilor guvernului pe durata mandatului lor”, spune de Petri Testaferrata. Paşapoartele Marilor Maeştri sunt valabile pentru o perioadă lungă, deoarece aceştia sunt aleşi pentru 10 ani şi pot avea două mandate. Ordinul emite şi paşapoarte valabile patru ani care sunt folosite doar pentru misiunile diplomatice.

Ordinul nu are relaţii diplomatice cu Franţa, Marea Britanie şi SUA, dar cooperează cu autorităţile din ţările menţionate.

Comenteaza