Cartea de bucate tipărită la Cluj în 1695: Cum se prepară Supă de bere sau Terciul chinuit

Cartea de bucate tipărită la Cluj în 1695: Cum se prepară Supă de bere sau Terciul chinuit

Istoricul József Lukács a tradus „Cărticica meseriei de bucătar”, cartea de bucate tipărită la Cluj în 1695, realizând totodată și un admirabil studiu introductiv. Fiind prima carte de bucate publicată pe actualul teritoriu al României, este un document important despre modul de viață și dieta ardelenilor din secolul al XVII-lea.

Rețetele sunt simple, dar în același timp, extrem de rafinate. 

„Supă de bere

Pune berea la fiert până dă în clocot. Sparge într-un vas unul sau două ouă, amestecă-le bine cu bere rece, apoi subțiază cu bere caldă. Pune sare și servește presărând amestecul cu cuburi de pâine tăiate din felii de pâine prăjite în unt. Dacă vrei, în loc de ouă pune smântână. Dacă berea e prea oțetoasă, drege-o cu apă.”

„Terciul chinuit

Pune la fiert terciul în apă curată, cu sare. Când s-a fiert bine, scoate-l pe o farfurie sau într-un castron plat și lasă-l să se răcească. Apoi taie-l fâșii lungi, pe care să le așezi într-un castron. Stropește aceste bucăți de terci cu lapte făcut din nuci strecurat prin sită sau lingură cu ciur. Este o plăcere să-l mănânci. Iar dacă vrei să-l faci cu lapte, toarnă pe terci lapte dulce fiert, dar răcit. Du-l pe masă rece.

Mai multe detalii AICI!

Comenteaza