Bunătățuri din Ardeal. Cum faci Vargabéles, celebra budincă de tăieței cu brânză, cu origini la Cluj

Bunătățuri din Ardeal. Cum faci Vargabéles, celebra budincă de tăieței cu brânză, cu origini la Cluj

Vargabéles, delicioasa budincă de tăiţei cu brânză de vacă și stafide, "născută" în urmă cu un secol la Cluj, este ușor și rapid de preparat și necesită doar câteva ingrediente.

Ajunsă pe mesele restaurantelor din toată lumea, budincă de tăiţei cu brânză de vacă dulce Vargabéles își are originile în Transilvania, mai precis la Cluj. Deliciosul desert ar fi creația unei familii de gastronomi care avea, între cele două războaie, pe malul Someşului, un cunoscut local - Restaurantul Darvas, scrie Gastronomicus Transylvanicum. Vargabéles-ul ar fi fost atât de apreciat de clienţi încât se spune că vestea s-a răspândit rapid dincolo de hotare și veneau comenzi tocmai de la Budapesta, tăvi încă aburinde cu delicioasa budincă fiind transportate cu avionul, pentru a ajunge rapid la celebrul restaurant Gundel.

Vargabéles se prepară rapid și ușor. Iată ingredientele de care ai nevoie pentru o tavă de desert:

300 grame smântână
500 grame brânză de vaci
200 grame unt
6 ouă
1 litru lapte
15 linguri zahăr
100 grame stafide
250 grame tăiţei
2 plicuri zahăr vanilat
4 foi de ştrudel (opţional)

Tăiţeii se fierb în lapte, cu 3 linguri de zahăr şi un baton de vanilie. Se strecoară şi se lasă puţin la răcit. Separat, se bat galbenuşurile cu restul de zahăr, se adaugă smântâna,untul, stafidele înmuiate şi brânza de vaci. La sfârşit, se pun şi tăiţeii fierţi. Deoparte, se bat albuşurile şi se amestecă cu restul compoziţiei. Se unge tava, se pun două foi de ştrudel, se toarnă compoziţia de brânză şi se aşază deasupra celelalte două foi. Dacă nu folosești foi, pui compoziția direct în tavă. Se coace la foc mai tare în cuptor 25- 30 minute până se rumeneşte deasupra. Se presară, încă fierbinte, cu zahăr pudră.

Comenteaza