Azi Strada Kogălniceanu, ieri Ulița Lupilor. De unde provine denumirea

Azi Strada Kogălniceanu, ieri Ulița Lupilor. De unde provine denumirea

Ulița Lupilor a devenit încă din Evul Mediu o arteră deosebit de importantă a Clujului. Numele său, Platea Luporum/Farkas utca este incontestabil legată de incursiunile lupilor care coborau din pădurile din apropierea Clujului, până în oraș, după ce zidul de apărare și-a pierdut rolul defensiv.

Din perioada interbelică, strada se numește Mihail Kogălniceanu, astfel că azi, pentru mulți locuitori, numele străzii nu ridică prea multe dileme. Una dintre mărturiile cele mai recente îi aparține jurnalistului Rohonyi Iván care relatează cum bunica sa, având cabinetul medical pe Calea Turzii se întorcea acasă și avea la ea un pistol, căci seara, în anul 1922, încă mai coborau lupii până la strada respectivă. Bunicul jurnalistului îi achiziționase soției un mic revolver, astfel că ea se simțea în siguranță, tocmai pentru a speria animalele sălbatice care încă se aventurau în oraș și la începutul secolului trecut. Iernile de atunci erau reci și pline de nămeți, iar din noiembrie și până la sfârșitul lunii martie, zăpada punea stăpânire pe aceste locuri. Haitele de lupi veneau deseori până pe această stradă, lumea fiind speriată după lăsarea întunericului. O dată cu extinderea zonei locuite a orașului, aceste incursiuni au încetat. MAI MULTE AICI!

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza