Foto Şarpele flămând: Întâlnire de excepţie cu Natrix tessellata în Cluj / "Şi-a ținut respirația sub apă 22 de minute"

Şarpele flămând: Întâlnire de excepţie cu Natrix tessellata în Cluj / "Şi-a ținut respirația sub apă 22 de minute"
Vlad Muresan - Facebook
Şarpe flămând: Fotografie de excepţie cu Natrix tessellata în Cluj
Şarpe flămând: Fotografie de excepţie cu Natrix tessellata în Cluj
Şarpe flămând: Fotografie de excepţie cu Natrix tessellata în Cluj

"Frica este ceva inexistent pentru un iubitor de natură și sălbăticie", îşi descrie clujeanul Vlad Mureşan pasiunea pentru natură.

O fotografie de excepţie marca Vlad Mureşan a fost postată pe pagina de Facebook Fauna României - Conservare prin educaţie. Este vorba despre un şarpe de apă (Natrix tessellata), prins la "pescuit" în data de 6 iunie, în judeţul Cluj de un clujean pasionat de natură, care crede că "a fi apt de o pasiune şi a nu o trăi, te face incomplet şi limitat". 

Şarpele se încoardă puternic pentru a înghiţi prada. Însă peştele este prea mare pentru acest şarpe flămând. De data asta nu l-a putut servi, scrie Vlad Mureşan, "şarpele era juvenil".

"Un vânător ihtiofag desăvârșit, în primul rând prin faptul că poate rezista sub apă minute bune înainte de a ieși la suprafață să respire (deci nu vă luați la întrecere cu el pentru că vă faceți de rușine), iar în acel interval de timp trebuie să fie foarte atent la peștii care intră în raza lui de atac.

Aici l-am cronometrat (din nou) de când a intrat la ascunzișul vegetației acvatice și până a ieșit cu captura la suprafață, iar timpul în care și-a ținut respirația sub apă a fost de 22 de minute. Asta înseamnă mai mult decât: vidra, castorul sau cormoranul. Iar dacă e să compar rezultatul cu alți scafandrii din alte zone ale lumii ar fi la egalitate cu un pinguin imperial.

Teoretic poate sta mai mult timp sub apă fără să respire decât alte specii precum: anaconda, ursul polar, hipopotamul, capibara, ornitorincul. Evident, la aceste specii nu am făcut eu estimările, sunt doar statistici reținute din multele filme documentare despre faună vizionate de-a lungul timpului (mai ales în zilele ploioase când nu pot să-mi fac de cap pe coclauri)", descrie Vlad Mureşan întâlnirea cu şarpele de apă. 

Comenteaza