A nins la munte! Zonele în care zăpada are deja zeci de centimetri

A nins la munte! Zonele în care zăpada are deja zeci de centimetri
| Foto: Adrian Valean/Facebook Avalanse in Carpati

Salvamontiştii au făcut unele recomandări celor care vor profita de zilele libere din această săptămână pentru a urca pe munte.

Iarna s-a instalat deja în zonele înalte de munte, iar pe unele creste stratul de zăpadă poate trece de un metru.

Dacă în Apuseni stratul de zăpadă în zona montană nu trece de 10-15 cm, în masivele Rarău, Giumalău, Suhard, Bistriței poate atinge 20 cm și ajunge la cca 40 – 50 cm în masivul Călimani. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge și până la 1,5 m, atrag atenția salvamontiștii din Suceav, într-un mesaj postat pe Facebook.

Zăpadă de cca 50 cm este și în Făgăraș, în zona Bâlea (foto Șaua Capra).

Salvamontiștii fac următoarele recomandări turiștilor:

- să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații, etc.) și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă din cauză că marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, sunt acoperite de zăpadă sau de crengile arborilor;
- să fie echipați corespunzător, astfel: ghete iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari, etc.
- să se informeze în legătură cu starea traseului ce urmează să fie abordat;
- în cazul în care consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru informații sau pentru intervenții în timp optim, pentru a se evita situații neplăcute, uneori critice.

"Nu sunt recomandate următoarele trasee montane:
a. în masivul Călimani
- traseul marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele;
- traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haitii și vf. Călimaniul Cerbului
- traseul marcat cu cruce roșie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului;
b. masivul Rarău
- traseul marcat cu cruce albastră – circuit Pietrele Doamnei. Recomandăm ca numai cei echipați corespunzător să acceseze acest traseu.
- traseul marcat cu cruce galbenă, Izvorul Alb - Limpedea - Rarău, deoarece a fost deteriorat de exploatările forestiere, dar turiștii pot urca pe traseul marcat cu punct albastru care pleacă spre Rarău de la baza pârtiei Rarău;
Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă, deoarece pe unele zone de drum poate fi zăpadă, respectiv gheață", subliniază salvamontiștii.

"În zona montană înaltă condițiile sunt 100% de iarnă. În muntii Fagaras peste 2200m exista, mai ales pe versanții nordici, numeroase zone unde stratul de zapada acumulată depaseste 100cm.

E nevoie sa abordam traseele montane respectând principiile turelor de iarna si echipamentul specific acestora.
Din echipament nu trebuie sa lipsească: coltarii, pioletul și kitul de salvare din avalansa.
Ture faine și sigure!", transmit și cei de la Avalanșe în Carpați pe pagina de Facebook a asociației.

Comenteaza