5 mituri despre mahmureală demontate de știință/ Ce să faci dacă bei puțin peste măsură de sărbători
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 19:44
- Life
- Ascultă știrea
Printre bunătățile care umplu mesele de Crăciun ale românilor se află, de obicei, și câte un pahar... sau mai multe de alcool. Mesenii care depășesc măsura vor simți acest lucru a doua zi.
Consumul de alcool este distractiv – efectele secundare, însă, mai puțin. Nu este de mirare, așadar, că remediile pentru a atenua mahmureala stârnesc atâta interes.
Hai să supunem analizei științifice câteva dintre cele mai cunoscute mituri:
„Căptușește-ți” stomacul
Există o convingere larg răspândită că un pahar de lapte înainte de o sesiune intensă de alcool poate ajuta la diminuarea efectelor alcoolului prin „căptușirea stomacului”. Unele țări mediteraneene preferă să își căptușească stomacul cu o lingură de ulei de măsline. Dar, din punct de vedere biologic, nu există așa ceva precum „căptușeala stomacului”. Dacă există vreun efect, acesta este cel de încetinire a golirii stomacului.
Aproximativ 20% din alcool este absorbit în stomac, iar restul este absorbit în intestin. Așadar, orice aliment care conține grăsimi, proteine sau, într-o oarecare măsură, carbohidrați și care întârzie golirea stomacului ar putea avea un efect foarte modest asupra încetinirii absorbției alcoolului.
Un mic dejun copios absoarbe alcoolul rămas
Un sondaj realizat pe 2.000 de adulți britanici a constatat că un mic dejun cu prăjeli este „remediul preferat de britanicii care se luptă cu urmările unei nopți grele”. Studiul a mai arătat că 26% dintre remediile populare pentru mahmureală se bazează pe un preparat care conține ou. Dar există vreo dovadă științifică în acest sens?
Un studiu efectuat pe șobolani sugerează că ar putea exista un oarecare sprijin pentru această idee. Ouăle sunt bogate într-o substanță numită cisteină. Când șobolanii au fost hrăniți cu cantități letale de acetaldehidă – o toxină pe care organismul o produce atunci când descompune alcoolul – cei cărora li s-a administrat și cisteină au avut mult mai multe șanse să supraviețuiască atacului toxic decât grupul de control. Dar, desigur, oamenii nu sunt șobolani...
Cafeaua te trezește
Dacă ești beat și trebuie să te trezești repede, ce faci? Ei bine, dacă sfaturile din filme sunt de luat în seamă - bea o cană de cafea neagră, tare. Știința este însă mai puțin de acord în această privință. Acest lucru se datorează parțial modului complex în care alcoolul acționează ca sedativ, în timp ce cafeaua, un stimulent, te face mai alert, dar nu face nimic pentru a ameliora amețeala, scrie sciencealert.com.
Un studiu care a analizat efectele băuturilor alcoolice cu cofeină față de cele fără cofeină asupra unei sarcini simulate de conducere a constatat că cofeina a contribuit puțin la atenuarea efectelor alcoolului asupra capacității de a conduce sau a timpului de reacție.
Alte studii au descoperit că alcoolul poate crește starea de alertă, dar nu poate îmbunătăți senzațiile de amețeală sau restabili memoria.
Amestecarea cofeinei cu alcoolul crește, de asemenea, riscul de accidentare într-o seară în oraș, așa că nu sunt o combinație bună.
Apa înainte de culcare îți limpezește mintea
Poate fi un sâmbure de adevăr în asta. Pentru acest truc popular, depinde de ce parte din mahmureală vrei să reduci. Deși consumul de apă nu va face nimic pentru durerea de cap, ar putea ajuta la reducerea efectelor deshidratante și a neplăcutei senzații de gură uscată.
Vinul și tăria – niciodată împreună
Există o credință bine înrădăcinată că amestecarea băuturilor agravează mahmureala. Asta este doar un mit. Amestecarea băuturilor crește pur și simplu riscul de a consuma mai mult alcool, deoarece pierzi șirul cantității de alcool consumate - „Am băut patru halbe, trei shot-uri și un pahar de vin? Sau au fost trei halbe, patru shot-uri și două pahare de vin?” Nu există nimic diferit în chimia alcoolului, să zicem, din vin și bere.
Cum eviți mahmureala
Dacă vrei cu adevărat să eviți mahmureala, cel mai bun sfat este să urmezi instrucțiunile privind alcoolul. Pe lângă faptul de a nu depăși bea într-o singură seară doza maximă recomandată pe o săptămână, oficialii recomandă să beți mai încet, să mâncați în timp ce beți și să alternați băuturile alcoolice cu apă.
Așadar, este recomandat să beți multă apă, cât de multă poți și chiar mai multă. Vă va face să vă simțiți mai bine treptat. Băutura v-a deshidratat și va trebui să refaceți lichidele din organism.
Încercați să mâncați ceva. Experții recomandă micul dejun ușor de digerat și care asigură un aport rapid de nutrienți. Acest lucru va reduce efectele mahmurelii. Mai puține dureri de cap, tremurături și greață. Bananele oferă imediat sodiu și potasiu. Alternativ, experții recomandă murăturile.











