29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului, una dintre cele mai importante invenţii ale umanităţii

29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului, una dintre cele mai importante invenţii ale umanităţii

Ziua Internaţională a Internetului este marcată la 29 octombrie, în condițiile în care mulți consideră că internetul este cea mai importantă invenţie a umanităţii.

Cuvântul „internetted” a fost folosit încă din 1849 și însemna „interconectat” sau „întrețesut”. Astăzi, internetul se referă la sistemul global de rețele informatice interconectate. Inițial, termenul, nou, a fost scris în engleză cu majusculă, dar între timp a devenit substantiv comun, semn al utilizării sale pe scară largă, arată o analiză Digi24.

Actul de naștere al internetului

Totul a început la 29 octombrie 1969, la doar câteva luni de la un alt moment istoric pentru omenire: astronautul american Neil Armstrong făcuse primii paşi pe Lună.

Într-un laborator al prestigioasei instituţii americane de învăţământ superior UCLA, absolventul Charley Kline telefona la prestigioasa Universitate Stanford, aflată la sute de kilometri distanță, şi le comunica celor de acolo că le va trimite un mesaj prin intermediul internetului.

Era vorba despre proiectul intitulat ARPANET, o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta patru terminale independente dispuse la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California - Santa Barbara.

Intenţia lui Kline a fost de a trimite cuvântul „login”, însă a reuşit să trimită doar literele „l”' şi „o”. Însă, sub coordonarea profesorului Leonard Kleinrock, Kline a reuşit să transmită complet cuvântul „login” o oră mai târziu. Astfel a fost înregistrată prima comunicare între două terminale folosind internetul, scrie Agerpres.

Cum s-a ajuns la „www”

În 1989, „world wide web” a devenit posibil mulţumită reuşitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee care a realizat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML - ''hypertext markup language'' şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată - HTTP - ''Hypertext transfer protocol''.

Oficial, proiectul World Wide Web a fost anunţat la 6 august 1991. Foarte puţini oameni au auzit de internet înainte de începutul anilor '90 ai secolului trecut, iar primele tranzacţii online au apărut două decenii mai târziu. Iniţial, reţeaua de internet era limitată la universităţi, agenţii guvernamentale şi anumite segmente ale comunităţii ştiinţifice.

Când a intrat internetul în casele oamenilor

Introducerea sistemului de operare Windows 95 a însemnat accesul internetului în casele oamenilor, datorită pachetului Internet Explorer, browser-ul care oferea acces la internet. În anii 2000, aproape jumătate din locuinţele din Statele Unite ale Americii aveau calculatoare personale.

Numărul site-urilor de internet a explodat în perioada 1996-2008, de la 100.000 la peste 162 de milioane, fenomen generat de doi factori: dotarea instituţiilor de învăţământ cu calculatoare personale, dar mai ales datorită învăţării modului în care poate fi folosit internetul pentru conectarea întregii lumi. Acest lucru a dus la crearea primelor programe de dezvoltare a site-urilor de internet, precum DreamWeaver, care a permis astfel oricui să realizeze portaluri web.

Succesul înregistrat de magazinele online precum Amazon.com şi Ebay.com a însemnat apariţia unor noi platforme de afaceri similare, ceea ce a dus la explozia domeniului ''.com''.

Dezvoltarea fulminantă a internetului l-a determinat pe şeful Google Eric Schmidt (2001-2011) să declare că aproape fiecare locuitor al planetei poate fi conectat la internet până în 2020.

De ce se celebrează Ziua Internațională a Internetului

Când 29 octombrie a fost aleasă, în 2005, ca Zi Internațională a Internetului, ideea a fost de a celebra efortul comun depus de cei care au contribuit la realizarea spaţiului virtual şi de a atrage atenţia, totodată, asupra muncii celor din domeniul tehnologiei informaţionale pentru îmbunătăţirea serviciilor furnizate prin acest tip de conexiune. Pentru că, în cele din urmă, internetul aduce oamenilor servicii mai bune în viaţa de zi cu zi.

Marcarea acestei zile atrage atenţia asupra posibilităţilor oferite de noile tehnologii pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă printr-o mai bună înţelegere a tehnologiei şi funcţiilor sale.

Comenteaza