26 ianuarie, ziua lui Nicolae Ceaușescu, era transformată în sărbătoare naţională dedicată „celui mai iubit fiu al poporului”

26 ianuarie, ziua lui Nicolae Ceaușescu, era transformată în sărbătoare naţională dedicată „celui mai iubit fiu al poporului”
| Foto: captura foto - https://www.okazii.ro/

În 26 ianuarie 2023, se împlinesc 105 ani de la naşterea fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Până în 1989 această zi era marcată prin festivităţi ample şi ode la adresa „celui mai iubit fiu al poporului”.

Înainte de 1989, ziua de naştere a dictatorului Nicolae Ceausescu era prilej de festivism desantat. Cultul personalităţii atingea apogeul cu ocazia sarbatoririi "Celui mai Iubit Fiu al Poporului", pe 26 ianuarie. In 1988, Ceausescu implinea 70 de ani, fiind penultima sa aniversare fastuoasă în stil "coreean".

Primele pagini ale ziarelor, programele TV si de radio îi dedicau spatii editoriale generoase. Poezii patriotice, texte in cel mai pur limbaj de lemn, ridicand osanele "Marelui Conducator" al natiunii, "Erou intre eroii neamului" şi alte expresii rămase în memoria colectivă.

Instituţiile de stat, şcolile, grădinitele, universităţile, fabricile şi uzinele Patriei se întreceau în a-i trimite Conducătorului Suprem mesaje de felicitare şi cadouri, sau realizând spectacole omagiale. Editura Politica publica cu aceasta ocazie, volumele "Omagiu" de sute de pagini de texte omagiale si poezii patriotice.

Nicolae Ceaușescu s-a născut în 1918, în data de 26 ianuarie, în Scorniceşti, judeţul Olt, într-o familie de țărani cu 10 copii. Tatăl său, Andruță, avea 3 hectare de pământ, câteva oi și își mai susținea familia din croitorie. „Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și înjura...”, spunea despre el bătrânul preot din Scornicești, potrivit Wikipedia. Mama lui, Alexandrina (născută Lixandra), era o femeie supusă și muncitoare. Casa lor avea două camere, iar mâncarea de bază era mămăliga.

Nicolae a făcut patru clase la școala din sat, în care învățătorul preda într-o sală cursuri simultane pentru elevii mai multor clase. Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil. La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, Ceaușescu a plecat la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. 

Comenteaza