1 aprilie, Ziua internaţională a păcălelilor

1 aprilie, Ziua internaţională a păcălelilor

Ziua de 1 aprilie este cunoscoută, în întreaga lume, ca Ziua Păcălelilor sau Ziua Nebunilor. Este ziua în care toată oamenii își fac farse.

1 aprilie este ziua în care toată lumea păcălește pe toată lumea. E un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, iar cei păcăliţi nu trebuie să se supere.

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar, mai exact, treverea de la calendarul Iulian, la cel Grigorian. În vechiul calendar Iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papă Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele-calendarul Gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie.

Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu nouă data a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți "nebuni de aprilie", de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.

Ipoteza acceptată de cei mai mulți este că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform infoplease.com.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută că Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi. Este totuși sărbătorită cu preponderenţă în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

Sărbătorirea acestei zile este larg răspândită și în America, unde cele mai populare farse sunt legatul sireturilor și înlocuirea zahărului cu sare. Această zi este marcată și în Japonia, doar că acolo i se spune "ziua păpușilor" sau "ziua bucuriei celor mici" și se respectă obiceiul de a li se oferi acestora în dar păpuși.

În alte țări, această zi este sărbătorită la date diferite. Astfel, în Danemarca și în Suedia este marcată la 1 mai. În unele state din America Latină, printre care Peru, Mexic și Columbia, se sărbătorește la 28 decembrie și poartă numele "Dia de los inocentes" (ziua celor naivi).

În Iran și în unele părți din India, Ziua păcălelilor ("Sizdah Bedar") este marcată odată cu Ziua internațională Nowruz, la 21 martie, data la care are loc, de cele mai multe ori, echinocțiul de primăvară, marcând nu doar începutul primăverii, ci și al anului nou, pentru peste 300 de milioane de persoane din Balcani, din Bazinul Mării Negre, din Caucaz, din Asia Centrală, din Orientul Mijlociu și din alte regiuni.

În România, de Ziua păcălelilor se obișnuiește că farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel pot aduce ghinion pacăliciului. Se spune că dacă o fată reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. De asemenea, se spune că nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei.

Comenteaza