A decedat ultimul astronaut care a păşit pe Lună

A decedat ultimul astronaut care a păşit pe Lună
Astronautul Eugene Cernan, ultimul om care a păşit pe Lună, a murit luni, la vârsta de 82 de ani.

Familia astronautului a confirmat decesul luni, declarând că Eugene a murit în urma unor "probleme de sănătate continue".

"Familia noastră e ste îndurerată, bineînţeles. Apreciem gândurile şi rugăciunile tuturor. Gene, după cum era cunoscut de atâta lume, a fost un soţ, tată, bunic, frate şi prieten iubitor", a spus familia fostului astronaut.

După ce a fost unul dintre cei 14 astronauţi selectaţi de NASA în octombrie 1963, şase ani mai târziu, în 1969, Cernan a devenit pilotul modulului lunar din misiunea Apollo 10, primul zbor de testare detaliată a funcţionării în spaţiu a unui modul care urma să se plaseze pe Lună.

Într-un interviu acordat în 2007 pentru NASA, Gene Cernan a spus: "I-am tot spus lui Neil Armstrong că noi am trasat acea linie albă pe cer, până jos de tot, spre Lună, până la 47.000 de picioare (14.325 de metri, n.r.), ca să nu ne rătăcim, şi tot ce trebuia să facem era să aselenizăm. Într-un fel, i-am uşurat munca", scrie nasa.gov.

Cernan a câştigat mai multe distincţii de-a lungul celor 13 ani petrecuţi în serviciul NASA. A fost al doilea american care a ajuns în spaţiu şi unul dintre cei trei oameni care au păşit pe Lună de două ori.

Comenteaza