Cat costă luxul la Cluj? Cele mai scumpe imobile din oraş

Cat costă luxul la Cluj? Cele mai scumpe imobile din oraş
Piaţa imobiliară clujeană considerată al doilea pol imobiliar din ţară, este extrem de activă şi profitabilă în acest moment, iar cererea este una foarte mare. Părinţii studenţilor veniţi din alte oraşe sunt marii cumpărători de apartamente, dar şi imobilele de lux sunt căutate, chiar dacă preţurile sunt de sute de mii de euro.

Preţurile pentru duplexuri sau case înşiruite sunt cuprinse între 100.000-130.000 euro, iar pentru case individuale preţurile urcă la 160.000-200.000 euro. În zonele premium cum sunt Andrei Mureşanu şi Grigorescu preţurile sunt cuprinse între 300.000-500.000 euro, însă cei ce locuiesc în ele se vor simţi ca în raiul imobiliarelor. Există şi oameni care ţintesc numai spre lux şi confort. Spre exemplu, anul trecut un clujean a scos din buzunar 260.000 euro pentru un apartament.

"Cel mai scump apartament vândut anul trecut prin agenţia noastră a avut o valoare de 260.000 euro, cu 136 mp utili, terase largi şi generoase, situat în cel mai modern ansamblu rezidenţial din Cluj-Napoca. Aflat în zona parcului Iuliu Haţieganu, accesul către imobil este privat şi dispune de pază non-stop. Designul interior, finisajele ultramoderne şi poziţia imobilului recomandă acest apartament între ofertele de top din oraş", spune Tudor Marc, consilier imobiliar.

La crème de la crème

Pe piaţă mai sunt disponibile şi alte "bijuterii". Una dintre cele mai exclusiviste case din Cluj (foto) care iese în evidenţă prin arhitectura modernă poate fi achiziţionată la 790.000 de euro. De aceşti bani vă alegeţi cu 800 mp de teren din care 408 mp utili, o frumoasă privelişte asupra oraşului de pe terasa cu suprafaţa de 140 mp, priveliştea fiind neobturată de niciun alt imobil aflat în apropiere. Casa a fost gândită într-o arhitectură modernă, minimalistă, cu spaţii vitrate mari, şi încăperi cu suprafeţe generoase pentru persoanele cu aspiraţii către lux şi confort maxim.

Specialiştii în imobiliare spun că locuitorii Clujului reprezinta doar 50% din cererile de cumpărare de pe piaţă, iar restul sunt persoane venite din alte oraşe, fie studenţi cărora părinţii le cumpără apartamente, fie angajaţi la firmele şi companiile care se stabilesc în oraşul nostru. Mai sunt şi persoane din alte judeţe sau români plecaţi în străinătate care cumpără apartamente pentru a le închiria. Aceeaşi metodă o folosesc şi străinii care, din fericire, decid să investească din nou în România. Zonele centrale sunt favoritele tuturor.

"Sunt foarte căutate imobile de locuinţe noi, bine construite, situate în zone bune ale oraşului: centru, zona semicentrală, centre de cartier. S-a început din nou contractarea apartamentelor de la faza de proiect sau de la stadii incipiente ale construcţiilor. Nu cu avansuri ameţitoare ca în alţi ani, dar cu sume cuprinse între 10% şi 25% din preţ. Cei care doresc să cumpere cu credit, au nevoie de cărţi funciare, astfel că mulţi se orientează spre apartamentele vechi. Şi acestea s-au vândut masiv în 2014. Cumpărătorii de case de vânzare se axează în special pe zona de Sud, mai precis Borhanci, Bună-Ziua, Europa, Câmpului", spune agentul imobiliar.

Anul 2014, cel mai bun an imobiliar de după criza din 2008

Nenumăratele analize efectuate de către portaluri imobiliare, societăţi de evaluare şi de către fiecare agenţie în parte arată că preţurile sunt in creştere.

"Putem aprecia că de la începutul anului 2014 până la începutul anului 2015 preţurile de cerere au crescut cu 10-15%. Anul 2014 a fost cel mai bun an imobiliar după criza din 2008. S-a vândut foarte mult şi prin credit bancar, unde dobânzile sunt extrem de bune în LEI, dar şi cu bani cash. Mulţi investitori îşi scot banii din bănci unde obţin dobânzi mici la depozite, şi cumpără imobile pentru închiriere. În plus, dezvoltarea economică a oraşului, industria IT, multinaţionalele, corporaţiile cu sedii în Cluj au un impact major asupra pieţei imobiliare. Nu trebuie să uităm nici studenţii, care închiriază o mare parte din proprietăţile din Cluj şi care după terminarea studiilor se stabilesc în oraş, şi ulterior îşi cumpără o locuinţă".

Momentan există o cerere extrem de mare pe piata clujeană şi o ofertă extrem de redusa de apartamente. Specialiştii în domeniu spun că este un moment oportun pentru vânzare şi nu cred că preţurile vor scădea, dar nici un vor creşte surprinzator în anul 2015.

 

Comenteaza