Breaking news VOTAT Kovesi, procuror-şef european

VOTAT Kovesi, procuror-şef european
| Foto: Agerpres

Laura Codruța Kovesi a fost votată de Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european.

”Candida noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică”, a scris pe Facebook europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

”Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Președintele Klaus Iohannis, alături de liderii și europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruța Kovesi”, a precizat PNL într-un comunicat.

Următorul pas pentru Kovesi este votul de validare în Parlamentul UE, potrivit G4Media.

În urma discuțiilor de marți dintre Consiliu și Parlamentul Blocului Comunitar, s-a stabilit ca decizia finală să fie luată joi. Parlamentul și-a afirmat în repetate rânduri susținerea pentru candidatura Codruței Kovesi, chiar și după reconfigurarea din urma alegerilor din mai. Ultima dată, sprijinul a fost invocat la jumătatea lunii august, după cum amintește Euractiv.ro.

Premierul Viorica Dăncilă anunța miercuri, la finalul Comitetului Executiv al PSD, că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi în respectiva funcție: “Am spus şi repet acest lucru, nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau pentru postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie. Deci îmi menţin poziţia pe care am avut-o până acum”.

Prim-ministrul face referire la cele două dosare deschise de Secția Specială pe numele Codruței Kovesi.

Contracandidatul lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef al UE, susținut de către Consiliul UE, Jean-Francois Bohnert, a fost numit în funcția de Procuror Național Financiar în Franța, echivalentul DNA. Anterior, el a declarat, pentru publicația Politico.eu, că rămâne, în continuare, în cursa pentru postul european , pentru a nu fi necersară reluarea procedurii de desemnare a ocupantului acestui post, declarație preluată de ȘtirileProTv.ro. Franță și-a schimbat poziția și a anunțat că o susține pe Kovesi.

Comenteaza