România în criză politică

România în criză politică
PSD şi-a retras miniştrii din Guvernul Boc şi s-a retras de la guvernare.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în această dimineaţă, înainte de a pleca spre Cluj, decretul de revocare din funcţie a ministrului de Interne Dan Nica.

Acest fapt a generat, cum era anunţat încă de marţi, ieşirea social-democraţilor de la guvernare. PD-L a anunţat prin vocea prim-vicepreşedintelui Adriean Videanu că va continua să guverneze singur, ministerele părăsite de PSD fiind preluate pentru următoarele 45 de zile de către actualii miniştri PD-L din cabinet, din postura de interimari. Traian Băsescu a reuşit astfel să-şi pună în aplicare planul de control total asupra administraţiei centrale şi implicit asupra resurselor României.

Marea întrebare care se pune este dacă Guvernul Boc II va fi sau nu trântit în Parlament prin susţinerea de către parlamentarii social-democraţi a moţiunii înaintate de către PNL. în acest caz, Guvernul ar cădea iar preşedintele va fi obligat să numească un nou – sau acelaşi – premier pentru învestirea unui nou Guvern, care la rândul său va putea fi "trântit" din nou în Parlament, ceea ce ar duce la numirea celui de-al treilea premier - sau aceluiaşi premier - care s-ar prezenta la rândul său în Parlament şi e foarte probabil că nu va fi "trântit", deoarece în acest caz ar exista riscul organizării de alegeri anticipate la nivel parlamentar.

Fapt, de altfel, imposibil, deoarece potrivit Constituţiei înainte cu şase luni de alegerile prezidenţiale nu pot fi organizate alegeri parlamentare, şi - lucru şi mai grav - în cazul în care acest scenariu la nivel parlamentar s-ar şi întâmpla, România ar fi în această perioadă complet neguvernabilă, într-un haos total din punct de vedere guvernamental. Cert este că România este condusă în acest moment de către un Guvern minoritar care nu are susţinere parlamentară, nici chiar în cazul în care UDMR şi deputaţii minorităţilor naţionale ar vota proiectele de lege înaintate de acesta.

Situaţia vine într-un moment în care lipsa măsurilor anti-criză este o evidenţă, şi aici trebuie amintit doar raportul Fondului Monetar Internaţional înaintat în urmă cu o săptămână cu privire la faptul că România se află pe antepenultimul loc în Europa la măsurile anticriză luate de către Guvernul său. Documentul FMI este dublat de raportul cercetătorilor de la Universitatea din Munchen, care ieri au dat publicităţii cercetarea potrivit căruia, la măsuri anticriză, la un punctaj de la 1 la 9, Guvernul Boc are o notă de 1,7.

Rămâne de văzut în următoarele zile dacă PD-L va declanşa epurarea politică împotriva celor peste 7.000 de reprezentanţi PSD din cadrul administraţiilor locale şi centrale.

Marţi seara şi miercuri seara, fostul ministru revocat Dan Nica a anunţat că deţine date pe care le-ar putea folosi în cazul în care "România şi cetăţenii ei sunt în pericol", despre anumite grupuri mafiote care se află în strânsă legătură cu acţiunea guvernamentală. Rămâne de asemenea de văzut dacă Dan Nica va face dezvăluiri sau nu şi, mai ales, rămâne de văzut despre ce vorbea fostul vicepremier şi ministru de Interne care a avut la îndemână, timp de nouă luni, cel mai temut serviciu de informaţii din România la ora actuală, celebrul 0962, prin DGIPI ?!

Comenteaza