Purtarea măştii în aer liber este NECONSTITUŢIONALĂ. Aberaţia legislativă constatată de CCR după doi ani de isterie şi amenzi

Purtarea măştii în aer liber este NECONSTITUŢIONALĂ. Aberaţia legislativă constatată de CCR după doi ani de isterie şi amenzi
| Foto: Profimedia Images

Curtea Constituţională a constatat că OUG care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă.

Curtea Constituțională a decis că ordonanța de urgență care impunea românilor purtarea măștii de protecție în aer liber este neconstituțională, invocând că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. În aceste condiții, practic, toate amenzile date pentru nepurtarea măștii în aer liber pot fi anulate în instanță.

Fostul judecător CCR Augustin Zegrean a explicat că amenzile care au fost date în această perioadă nu vor fi anulate, însă după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, masca nu va mai fi obligatorie în aer liber.

„(Amenzile n.r.) rămân date. Cele care s-au dat în vremea când era legea în vigoare rămân date. Amenzile s-au plătit. Cei care le contestă s-ar putea să aibă succes în instanţă, dar este vorba de legea până la declararea ca fiind neconstituţională şi se bucură de prezumţia de constituţionalitate. Tot ce s-a făcut până la data la care decizia Curţii intră în vigoare este ok, după aceea nu mai este ok. Amenzile care nu au fost plătite vor fi plătite dacă nu sunt constestate, pentru că nu se anulează prin decizia Curţii”, a explicat fostul judecător CCR, pentru „Adevărul”

”Prin OUG 192, Guvernul a modificat articolele din Legea 55 privind impunerea măștii de protecție și posibilitatea ca angajatorul să poată decide organizarea activității în regim de telemuncă fără a mai cere consimțământul angajatului.”, a precizat HotNews.ro.

Decizia Curții Constituționale trebuie publicată în Monitorul Oficial, pentru a fi oficializată. Ulterior, Guvernul și legislativul trebuie să coreleze în termen de maxim 45 de zile legislația în vigoare cu mențiunile Curții Constituționale.

Guvernul va putea scăpa din nou basma curată, deși a impus aberații legislative neconstituționale, deoarece până atunci, cu siguranță se va renunța la impunerea măștii de protecție în aer liber, ca măsură de ”relaxare”.

 

Comenteaza