Trei ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, a luat un profesor universitar din Cluj-Napoca

Trei ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, a luat un profesor universitar din Cluj-Napoca

Un profesor universitar de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită. 

În ciuda faptului că a fost prins în flagrant primind mită de la studenţi şi că era de notorietate în facultate că trecerea examenului costă 50 de euro, profesorul Ioan Ardelean de la UTCN a declarat instanţei că nu dădea importanţă faptului că pe biroul său se aduau plicuri în valoare de peste 2.000 de euro.

Sentinţa definitivă care prevede condamnarea la trei ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, a fost pronunţată la începutul lunii mai, de Curtea de Apel Cluj, dar motivarea hotărârii a devenit publică abia acum. Instanţa a stabilit confiscarea sumei de 1.900 de euro şi 1.50 de lei, dar şi o confiscare extinsă de 11.750 de euro, pe motiv că ar avea surse ilicite.  

„Inculpatul a primit sume de bani de la 42 de studenţi în sesiunile de vară şi toamnă 2017, pentru a-i promova pe aceştia la examenele de la materiile Mecanisme I şi Mecanisme II la catedra pe care acesta o conducea. 42 de studenţi, de la care inculpatul a primit direct şi nemijlocit suma totală de 1.050 lei şi 1.900 euro, în 43 de ocazii, unul din studenţi, remiţând inculpatului câte 50 de euro în ambele sesiuni”, se arată în motivarea judecătorilor.

Profesorul stabilea cu studenţii exact subiectele din care vor fi întrebaţi la examen sau, mai mult decât atât, unora le permitea să nici nu se prezinte la examen fiind consideraţi promovaţi doar pentru plata sumei de 50 de euro. Plicurile erau puse pe masă şi în schimb se primeau subiectele. Profesorul a susţinut în instanţă că „nu s-a dovedit existenţa unei înţelegeri între inculpat şi studenţi specifică infracţiunii de luare de mită”, arată adevarul.ro.

Curtea de Apel a desfiinţat hotărârea Tribunalului Cluj, care stabilise o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, şi a decis că pentru îndreptarea comportamentului, profesorul Ioan Ardelean va sta în închisoare trei ani. 

Comenteaza