Mitropolitul sportului clujean

Mitropolitul sportului clujean
Un editorial dedicat lui Nicolae Ienac, managerul general al clubului ”U” Mobitelco, decedat vineri. ziuadecj.ro transmite condoleanțe familiei.
Nu aș vrea să sune a blasfemie... În urmă cu trei săptămâni, ÎPS Bartolomeu a plecat la cele veșnice și a fost jale mare. Pentru clujeni și pentru ortodocși. Vineri seara l-a urmat Nicolae Ienac, un adevărat mitropolit al sportului clujean. Și e din nou jale. Pentru clujeni și pentru performeri.

Comparația nu este exagerată. Ienac a ”păstorit” fotbaliști, baschetbaliști, handbaliști, atleți, pugiliști, luptători. A fost cel mai longeviv și probabil cel mai de succes manager din sportul clujean. Are propria părticică din fiecare cupă, fiecare medalie, are propriul acord din fiecare ”Deșteaptă-te române” cântat pentru un sportiv clujean. Unora le-a obținut finanțări, mese, cazări, altora le-a dat idei, proiecte, sfaturi organizatorice.

Oamenii din sport mergeau în biroul lui Ienac, de la etajul al doilea al Direcției Județene, ca la spovedanie. Se plângeau sau se lăudau, iar ”Nichi” avea pentru toți o vorbă bună. În puținele momente când cele două scaune din biroul său erau goale, suna telefonul: erau ministerul, federațiile, primarii, ziariștii sau alți oameni de sport, prea grăbiți ca să-și primească binecuvântarea în biroul cel aglomerat. Ienac avea și o vorbă: „O rezolvăm”. Era un soi de „Amin” – omul nu uita, nu se răzgândea, nu se eschiva.

Din 2009, după peste 30 de ani la DJS, Nicolae Ienac devenise managerul baschetbaliştilor de la „U” Mobitelco. Calculase probabil că aici va fi mai liniştit, mai scutit de emoţii şi de agitaţie. Căuta să aibă mai mult timp pentru nepoţi. Şi, până la urmă, voia să facă posibil acel titlu naţional la baschet masculin după care oraşul tânjeşte din 1996. Nu a apucat să-şi împlinească însă această dorinţă. A dispărut fulgerător, neanunţat, la doar 58 de ani.

Cu siguranță, baschetbaliștii nu îl vor uita, dar nici fotbaliştii, handbaliștii, atleții, pugiliștii sau luptătorii. Se vor ruga şi vor aprinde o lumânare pentru Nichi Ienac, mitropolitul sportului clujean. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comenteaza