Ministrul Justiţiei: "Cel mai tânăr consumator de droguri este un copil de 8 ani"

Ministrul Justiţiei: "Cel mai tânăr consumator de droguri este un copil de 8 ani"
| Foto: News.ro

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat într-o intervenție la Digi24 că fenomenul drogurilor de mare risc în România nu a fost abordat cu pragmatism de către statul român.

Alina Gorghiu a recunoscut că vârsta consumatorilor de droguri scade dramatic, dând exemplul unui copil de numai 8 ani care a ajuns la spital din cauza consumului de substanțe interzise.

"Fenomenul drogurilor n-a fost tratat întotdeauna foarte pragmatic de statul român. Haideți să spun că n-am fost extrem de realiști atunci când ne-am raportat la o vulnerabilitate extrem de serioasă. Am văzut cifrele pe care le-ați prezentat, sunt absolut convinsă că dinamica trebuie să ne pună în permanență pe gânduri. Da, avem consumatori tineri și din ce în ce mai tineri. Am discutat cu diverși specialiști și am aflat că cel mai tânăr român care a consumat droguri are 8 ani și a fost dus la spital", a afirmat ministrul, conform News.ro.

Ministrul Justiției a subliniat că scăderea vârstei de consum nu se limitează doar la canabis, cel mai întâlnit drog în România și în Europa, ci și în cazul altor substanțe psihoactive.

În contextul dezbaterilor legate de legalizarea consumului de canabis în limita a trei grame, Alin Gorghiu a avertizat asupra pericolelor asociate deschiderii ușii către alte droguri mai periculoase.

"Cel mai consumat drog din România de tineri este canabisul. De asemenea, cel mai consumat drog la nivel european și este un drog de risc este canabisul. De la consumul de canabis care azi de e de trei grame, mâine poți să spui – păi de ce trei și nu 15? De ce 15 și nu 100? De ce 100 de grame și nu un kg de canabis? Și uite așa deschidem ușa larg unor altor tipuri de droguri foarte, foarte periculoase", a explicat Gorghiu.

Aceste declarații vin în contextul unei dezbateri aprinse în societatea românească privind politica drogurilor și măsurile necesare pentru a combate consumul și traficul de substanțe interzise, iar avertismentele ministrului aruncă în aer întrebări privind direcția pe care ar trebui să o ia legislația și politica publică în această privință.

Comenteaza