Justiția i-a dat peste bot primarului liberal de Turda. Matei, obligat să îi primească pe jurnaliști la ședinte

Justiția i-a dat peste bot primarului liberal de Turda. Matei, obligat să îi primească pe jurnaliști la ședinte
| Foto: facebook.com/MateiCristianOctavian

Presa are dreptul să participe nemijlocit la evenimentele publice, a hotărât Tribunalul Cluj într-un proces pe Legea 544/2001, derulat între Primăria Turda și un jurnalist.

Instanța a decis că jurnalistul are dreptul să asiste nemijlocit la ședințele autorităților deliberative, Consilii Locale - Județene, chiar dacă acestea se desfășoară online, fiind vorba de un drept garantat de către Legea 544/2001.

Sentința nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.

La începtul lunii ianuarie, Primăria Turda a refuzat să dea curs unei cereri a unui jurnalist local prin care se solicita accesul fizic la ședințele Consiliului Local pentru înregistrări și poze. Autoritatea locală a invocat starea de urgență, dar și faptul că prevederile Codului Administrativ referitoare la caracterul public al ședințelor nu se referă expres la jurnaliști, ci la public. În plus, Primăria Turda a precizat că ședințele se difuzează pe Facebook iar jurnalistul se poate documenta de acolo, relatează jurnalistul Horea Hudrea.

În contradictoriu cu susținerile Primăriei Turda, s-a arătat în esență că art. 19 alin. 1, 2 şi 3 din Legea nr. 544/2001 arată că autoritățile locale nu pot interzice organelor de presă să participe la evenimentele publice, că prevederile Codului Administrativ stipulează caracterul public al ședințelor Consiliului Local. Suplimentar s-a arătat că art. 30 din HG 123/2002 privind normele de aplicare ale Legii 544/2001 arată că în cazul jurnaliștilor acreditați, existența acreditării se concretizează prin prezența fizică a jurnalistului la evenimentele publice. De asemene, Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Local permite accesul direct al jurnaliștilor la ședințele transmise online.

Prin hotărârea Hotarârea 1774/2021, Tribunalul Cluj obligă Primăria Turda la "respectarea prevederilor art. 19 alin. 1, 2 şi 3 din Legea nr.544/2001, respectiv să-i permită reclamantului accesul nemijlocit la şedinţa Consiliului Local al municipiului Turda, în sala de şedinţe, în locul amenajat special, potrivit prevederilor art. 5 din HCL 112/2020 a municipiului Turda şi ale art. 24 şi 24 indice 1 din R.O.F a Consiliului Local al Municipiului Turda. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 18.06.2021."

Primarul din Tuda, fostul pesedist Cristian Matei, acum "recuperat" de liberali, a fost acuzat în mai multe rânduri de opoziția din Consiliul Local de lipsă de transparență, în spatele căreia se ascund adesea jocuri de interese ce vizează banul public, care ridică mari semne de întrebare.

Comenteaza