Grefierii sunt nemulțumiți și amenință cu proteste: „Avem capacitatea să blocăm sistemul judiciar”

Grefierii sunt nemulțumiți și amenință cu proteste: „Avem capacitatea să blocăm sistemul judiciar”

Protestele din țară continuă în tot mai multe domenii, de data aceasta și în cel juridic. Grefierii anunță că vor intra în grevă dacă Guvernul vrea să crească vârsta de pensionare.

Sindicatul Naționl al Grefei Judiciare DICASTERIAL, critică anunțul făcut de prim-ministrul Nicolae Ciucă în legătură cu creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești.

„În prezent, grefierii beneficiază de dreptul de pensie de serviciu la împlinirea vârstei de 60 de ani, ca o recunoaștere a zecilor de ani în care și-au desfășurat activitatea în slujba justiției, într-un regim strict de interdicții și incompatibilități pe care alte categorii profesionale nu îl au.

Are loc o scădere naturală, prin deces, de la an la an a numărului de grefieri beneficiari al pensiei de serviciu, respectiv cu 57 persoane în anul 2022 față de anul 2021 și cu 59 persoane față de anul 2020, iar creșterea vârstei de pensionare va echivala cu condamnarea grefierilor la moarte sigură la locul de muncă! Speranța de viață a grefierilor este de 59 de ani, iar în prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală”, au transmis sindicaliștii într-un comunicat.

De asemenea, aceștia amenință cu proteste și spun că acest lucru ar bloca justiția.

„O reacție fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista și chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar – potrivit Constituției, puterea judecătorească reprezintă sau reprezenta (se pare) «una din cele trei puteri ale Statului Român».

Curând, grefierii se vor alătura formelor de proteste deja în derulare, precum și celor ce urmează a se iniția de celelalte categorii de salariați nemulțumiți de măsurile aparent populiste și antisociale asumate de actuala guvernare”, a informat Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL.

 

Comenteaza