Elena Udrea află azi dacă va fi extrădată în România

Elena Udrea află azi dacă va fi extrădată în România

Judecătorii bulgari decid astăzi dacă pun în executare mandatul european de arestare emis pe numele Elenei Udrea și o predau autorităților române.

Elena Udrea se află în fața instanței din Sofia, care urmează să ia o decizie privind extrădarea din Bulgaria a fostului ministru al Turismului. Judecătorii bulgari au anunţat că vor da decizia în acest caz la ora 17.30.

În intervenția sa, Udrea a cerut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene privind standardul juridic la nivelul statelor UE, cu condiția să aștepte în libertate verdictul acestei instanțe.

„Solicit instanței să sesizeze Curtea Europeană de Justitie pentru o întrebare preliminară pe care am rugămintea să o prezinte avocatul meu. Doresc să solicit instanței să trimită către Curtea Europeană de Justitie având în vedere că există în nenumărate țări din UE situații similare cu cetățeni români în care s-au luat decizia de netrimitere în România în baza unor dovezi mult mai puține și mai puternice în cazul unor încălcări și abuzuri față de cazul meu. (...) Judecata la Curtea Europeană de Justitie durează până la 1 an, 2 ani, iar varianta ca eu să aștept în stare de arest ar însemna să stau în baza unei decizii ilegale în fața unui tribunal din România. Deci aș vrea ca această întrebare să fie acceptată doar dacă eu aștept pe teritoriul Bulgariei, dar cu altă măsură decât ce am acum”, le-a cerut Elena Udrea judecătorilor.

Avocații ei spun că are 50 la sută șanse să scape de extrădare.

Elena Udrea trebuie să execute o condamnare de șase ani de închisoare, primită în dosarul „Gala Bute”, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Elena Udrea a fugit din România în 7 aprilie, cu doar câteva ore înainte ca instanța supremă să pronunțe soluția definitivă de condamnare în dosarul Gala Bute, fiind reţinută, în aceeași zi, în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, după ce a fost dată în urmărire de Poliţia Română.

Comenteaza