Şeful IPJ Alba şi alţi poliţişti, cercetați penal de DNA. Care sunt acuzațiile

Şeful IPJ Alba şi alţi poliţişti, cercetați penal de DNA. Care sunt acuzațiile

Șeful IPJ Alba, Dogaru Florin Constantin, și alți polițiști din județ sunt în centrul unei investigații penale desfășurate de către DNA.

Conform comunicatului emis de DNA joi, Dogaru Florin Constantin este acuzat de abuz în serviciu, iar ceilalți polițiști sunt suspectați că ar fi protejat oameni de afaceri implicați în exploatarea ilegală a lemnului și ar fi încercat să influențeze doi polițiști să nu-și facă datoria.

Procurorii din Alba-Iulia au dispus începerea urmăririi penale împotriva următoarelor persoane:

  • Dogaru Florin Constantin, comisar-șef de poliție și șef al Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Alba, pentru abuz în serviciu;
  • Toma Dan, fost comisar-șef de poliție și șef al Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni din cadrul I.P.J. Alba, pentru luare de mită, abuz în serviciu, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor, mărturie mincinoasă;
  • Moșneag Ioan George, subcomisar de poliție în cadrul I.P.J. Alba - Biroul control intern, pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu, abuz în serviciu;
  • Ciucur Ilie Dan, ofițer în cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Alba, pentru complicitate morală la ultraj;
  • Creț Alexandra Ioana, fost agent de poliție în cadrul I.P.J. Alba - Secția 9 Poliție Rurală Câmpeni, pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu.

De asemenea, mai sunt implicați și alți inculpați, inclusiv un om de afaceri și reprezentanți ai unei firme, pentru diverse infracțiuni legate de corupție și exploatare ilegală a lemnului.

Ancheta vizează modul în care polițiștii implicați ar fi favorizat interesele persoanelor cercetate, în perioada 2021-2022, prin nerespectarea atribuțiilor de serviciu. Aceștia sunt acuzați că au interferat cu activitatea celor doi agenți de poliție care au efectuat controale în zonele de exploatare a lemnului, sub presiunea sau în schimbul unor avantaje ilicite.

În plus, se menționează că unul dintre inculpați ar fi intimidat și supravegheat pe cei doi agenți de poliție fără justificare legală. DNA mai precizează că inculpații ar fi promis o sumă de 5.000 de euro pentru a influența funcționari din conducerea I.G.P.R. în scopul transferării unuia dintre agenții de poliție în altă subunitate.

În contextul acestei anchete, DNA a confirmat că se efectuează acte de urmărire penală și împotriva altor persoane.

Un caz similar a avut loc în județul Cluj, unde șeful Poliției, Mihai Rus, și alți trei polițiști au fost plasați sub control judiciar, fiind suspectați de abuz în serviciu și fals în declarații.

În data de 29 aprilie 2024, Rus ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte şi suspecţii Mureşan Cătălin-Claudiu şi Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.

Rus şi ceilalţi poliţişti cercetaţi ar fi stabilit o modalitate prin care şoferului să nu i se aplice sancţiunea contravenţională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispoziţiilor legale.

CITEȘTE ȘI: Şeful IPJ Cluj şi trei poliţisti de la rutieră, sub control judiciar

Comenteaza