E OFICIAL: ce pățești dacă îți deschizi un cont fals pe o rețea de socializare, folosind numele altei persoane

E OFICIAL: ce pățești dacă îți deschizi un cont fals pe o rețea de socializare, folosind numele altei persoane
| Foto: DigiPedia.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie fără precedent pentru România. Deschiderea unui cont cu datele altei persoane se pedepsește cu închisoarea. 

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat această decizie, după ce a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private. Acesta și-a deschis un cont fals, folosindu-se de identitatea altcuiva.

În special în cazul persoanelor publice, diverși indivizi deschid conturi cu numele celebrităților și folosesc fotografiile și videoclipurile postate pe paginile reale sau în presă, transmite site-ul Stirileprotv.ro. Li s-a întâmplat și vedetelor precum Andra, sau Cătălin Măruță. 

Disperați, foarte mulți utilizatori cer prietenilor virtuali să raporteze conturile deschise în numele lor. Este ceea ce judecătorii numesc acum furt de identitate online.

Cristi Danileț, judecător: ”Instanțele din România au interpretat diferit dispozițiile legale, nu știau și unii judecători erau de părere că falsul informatic nu ar privi și rețelele de socializare, ci numai intrarea în calculatorul unei persoane. Astăzi Curtea Supremă vine și spune că chiar dacă se deschide un cont pe un site sau pe o rețea de socializare este infracțiune de fals informatic”.

Comenteaza