Dosarul "Revoluţia" a fost finalizat. Ion Iliescu va fi judecat pentru crime împotriva umanității

Dosarul "Revoluţia" a fost  finalizat. Ion Iliescu va fi judecat pentru crime împotriva umanității
| Foto: Romania Libera

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, luni, că Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a finalizat dosarul "Revoluţiei" şi l-a trimis în instanţă.

"Astăzi, Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a înaintat instanţei de judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic sub numele de dosarul 'Revoluţiei'", a declarat Augustin Lazăr.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii în dosarul "Revoluţiei din decembrie 1989".

De asemenea, au fost trimişi în judecată Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru, şi gen. (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare.

Dosar clasat în ceea ce-l priveşte pe fostul prim-ministru Petre Roman

Procurorii militari au dispus clasarea în privinţa fostului dictator Nicolae Ceauşescu, fostului premier Petre Roman, fostul ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu şi a lui Silviu Brucan, Iulian Vlad, Tudor Postelnicu, Vasile Milea, Nicolae Militaru.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, clasarea a fost dispusă pentru mai multe motive: decesul persoanelor cercetate, nu sunt probe concludente sau există autoritate de lucru judecat.

*Cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii de către fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu, s-a dispus clasarea pentru conduitele constatate în intervalul 16 decembrie 1989 - 22 decembrie 1989 (orele 12,06), întrucât există autoritate de lucru judecat, cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale.

*Cu privire la conduitele lui Petre Roman - fost prim-ministru al Guvernului României, Teodor Brateş - fost redactor şef în cadrul TVR şi Ioan Toma - fost ministru al Tineretului, s-a dispus clasarea deoarece "în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina acestora probe concludente cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 din Cp".

*Iulian Vlad - fost şef al Departamentului Securităţii Statului şi Postelnicu Tudor - fost ministru de Interne, pentru conduitele constatate în intervalul 16 decembrie 1989 - 22 decembrie 1989, clasare întrucât există autoritate de lucru judecat, cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale.

*Milea Vasile - fost ministru al Apărării, pentru conduitele constatate în intervalul 17 decembrie 1989 - 22 decembrie 1989, clasare întrucât a survenit decesul acestuia.

*Nicolae Militaru - fost ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu - fost ministru al Apărării şi Emil (Cico) Dumitrescu - fost membru al CFSN şi ministru, pentru conduitele constatate în intervalul 22 decembrie 1989 - 31 decembrie 1989, clasare deoarece a survenit decesul acestora.

*Nicolae Eftimescu - fost şef al Direcţiei Operaţii din Marele Stat Major al Armatei şi Ion Hortopan - fost comandant al Comandamentului Infanterie şi Tancuri (CIT), pentru conduitele constatate în intervalul 22 decembrie 1989 - 31 decembrie 1989, clasare întrucât a survenit decesul acestora.

*Silviu Brucan - fost factor decizional al CFSN, pentru conduitele acestuia, constatate în intervalul 22 decembrie 1989 - 31 decembrie 1989, clasare întrucât a survenit decesul acestuia.

*Cu privire la conduitele lui Mircea Mocanu - fost comandant al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului (CAAT) şi Dinu Ştefan - fost şef al Direcţiei Informaţii din Marele Stat Major (DIA), clasare pentru că nu există probe concludente în sarcina acestora cu privire la existenţa infracţiunilor contra umanităţii.

*Cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor calificat de către Viorel Igreţ - fost prim secretar al Comitetului Judeţean de Partid Mureş, s-a dispus clasare având în vedere că în sarcina acestuia nu există probe concludente pentru săvârşirea acestei infracţiuni sau a altei infracţiuni prevăzută de legea penală.

Comenteaza