DNA Cluj i-a trimis în judecată pe socrii lui Cătălin Cherecheş

DNA Cluj i-a trimis în judecată pe socrii lui Cătălin Cherecheş
| Foto: Inquam Photos / Ghita Porumb

Socrii fostului primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş, aflaţi în arest preventiv, au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi inculpaţi (soţ şi soţie), pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită, anunţă, marţi, DNA, potrivit news.ro.

Astfel, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupţie, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea în judeţul Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 - 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite.

”Această «ofertă» iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie”, arată procurorii DNA.

În 6 noiembrie, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, dar cel puţin egală cu suma menţionată, restul urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

Potrivit sursei citate, în acest context, în 8 noiembrie, într-un restaurant din Cluj-Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis şi alte foloase necuvenite, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

”În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea «rezolvării problemei» la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”, mai afirmă procurorii DNA.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 50.000 de euro, ridicată cu ocazia procedurii flagrantului, în vederea confiscării speciale

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Soacra lui Cătălin Cherecheş, prinsă în flagrant delict de procurorii DNA, în timp ce i-ar fi dat mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj 50.000 de euro, pentru o sentinţă mai blândă în dosarul edilului, a fost reţinută pentru 24 de ore. Şi socrul lui Cherecheş a fost reţinut în acelaşi dosar, ulterior ei fiind arestaţi.

În 24 noiembrie, Cătălin Cherecheş a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Interdicţia referitoare la dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar a fost prelungită de la 4 la 5 ani. 

În urma condamnării, prefectul judeţului Maramureş a constatat încetarea mandatului de primar al lui Cătălin Cherecheş. Fostul primar a fugit din ţară, fiind depistat de poliţişti în Augsburg, Germania.

Comenteaza