Danileț, despre modificarea din lege privind consimțământul sexual: "Din text reiese că e un fel de invitație la viol"

Danileț, despre modificarea din lege privind consimțământul sexual: "Din text reiese că e un fel de invitație la viol"

Judecătorul clujean Cristi Danileț spune, despre modificarea din Codul penal privind consimțământul sexual, că "este o inepție" pentru "o țară in care a explodat numărul de abuzuri sexuale asupra minorilor".

Judecătorul clujean a postat un mesaj pe Facebook în care comentează mesajele transmise pe posturile tv în care se afirmă că „actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferența de vârstă este mai mare de 5 ani, și se pedepsește cu închisoarea”. Danileț spune că modificarea din Codul penal privind consimțământul sexual este redactată deficitar pentru că „din text reiese că e un fel de invitație la viol, căci fapta nu ar fi infracțiune dacă diferența de vârstă este până în 5 ani. Ceea ce nu e așa.”

„Probabil ați văzut de câteva zile această informare. Este una legală (art III din Legea 217/2023 obligă televiziunile să publice deja acest anunț), dar textul conține o minciună și o inepție. Noua infracțiune introdusă in Codul penal prin Legea 217 va intra in vigoare la 1 ianuarie 2024, ceea ce anunțul nu spune. Deci, reclama promovează un neadevăr, căci azi este infracțiunea de «act sexual cu un minor», nu «viol», să te culci cu un minor sub 16 ani cu acordul lui, și nu este nimic dacă diferența de vârstă dintre autor (major/minor) și victimă (minor sub 16 ani) este de maxim trei ani.

Într-o țară in care a explodat numărul de abuzuri sexuale asupra minorilor, consider că este o inepție să dai o lege prin care spui că:

– e direct viol când un adult de 21 ani se va culca cu tânăr de 15 ani, cu acordul acestuia;
– nu e nimic când un tânăr de 20 ani se va culca cu un tânar de 15 ani, cu acordul acestuia;
– nu e nimic când un minor de 17 ani se culcă cu un minor de 12 ani, cu acordul acestuia.

Oricum, textul este redacat deficitar. Nu reiese de nicăieri că minorul își dă acordul. Din text reiese că e un fel de invitație la viol, căci fapta nu ar fi infracțiune dacă diferența de vârstă este până în 5 ani. Ceea ce nu e așa”, a scris Cristi Danileț pe Facebook.

Legea de modificare a Codului penal, care prevede că orice act sexual comis de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se consideră viol şi se pedepsește cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, cu excepţia cazului în care diferenţa de vârstă între făptuitor şi victimă nu depăşeşte cinci ani, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în această lună.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza