Breaking news Cutremur în Poliția Cluj! Șeful IPJ, Mihai Rus, reținut de DNA

Cutremur în Poliția Cluj! Șeful IPJ, Mihai Rus, reținut de DNA

Chestorul Mihai Rus a fost reținut pentru 24 de ore de DNA Cluj, alături de alți trei suspecți, într-un dosar ce vizează fapte de corupție.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 iunie 2024, a suspecților:

MIHAI RUS, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte)
  • fals în declarații

AURELIAN MIRCEA ROTAR, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte)
  • complicitate la fals în declarații
  • omisiunea sesizării

IOAN-RAUL PAŞCA, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea a 2 (două) infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

CĂTĂLIN-CLAUDIU MUREŞAN, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în data de 29 aprilie 2024, Mihai Rus, în calitate de șef al IPJ Cluj, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și suspecții Cătălin-Claudiu Mureşan și Ioan-Raul Paşca. Chestorul Mihai Rus a fost surprins cu aparatul radar conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.

În acest context, șeful chestorul Mihai Rus ar fi stabilit, împreună cu ceilalți polițiști cercetați, o modalitate prin care să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.

Concret, susțin procurorii DNA, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca șeful IPJ Cluj să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Ioan-Raul Paşca, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție. De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca chestorul Mihai Rus să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Ioan-Raul Paşca în contextul de mai sus.

"Suspecților Rus Mihai, Rotar Aurelian Mircea, Paşca Ioan-Raul și Mureşan Cătălin-Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane", a transmis DNA.

Comenteaza