Clujeanul Marius Balo, în greva foamei de 20 de zile: Cazul Alinei Apostol, românca închisă în China, ignorat de ministrul Justiţiei

Clujeanul Marius Balo, în greva foamei de 20 de zile: Cazul Alinei Apostol, românca închisă în China, ignorat de ministrul Justiţiei

De la începutul lunii iunie, clujeanul Marius Balo a intrat în greva foamei pe termen nelimitat, până la soluționarea cazului umanitar al Alinei Apostol, care se află în închisoare în China pentru o fraudă bancară. 

Marius Balo, clujeanul care a fost întemnițat, opt ani, într-o închisoare din China, se află în cea de-a 20-a zi de grevă a foamei pentru a determina Ministerul Justiției să facă demersurile pentru transferul Alinei Apostol în țară.

Traducătoarea se află de șapte ani în  închisoare, în China, în urma unei condamnări pentru fraudă bancară de 13 ani. Balo este hotărât să meargă până la sfârșit, adică până la a-și da viața pentru această cauză.

Zilele trecute, în disperare de cauză, Marius Balo a transmis mesaje emoționante ministrului Justiției, Alina Gorghiu, premierului Marcel Ciolacu și președintelui Senatului, Nicolae Ciucă. „Am ales să le trimit mesaje vocal, pentru că sper că dacă îmi vor auzi vocea vor fi mișcați de situația în care se află Alina”.

Ciolacu, Ciucă și Gorghiu ar fi ignorat cazul Alinei Apostol. Primii doi au ignorat mesajele lui Marius Balo prin răspunsuri politicoase, dar fără efect, iar ministrul Justiției - Alina Gorghiu a ignorat total mesajele lui Balo. Acesta susține că Ministerul Justiției trebuie doar să contacteze autoritățile chineze și să ceară un număr de cont în care familia ei să transfere suma imputată drept pagubă de autoritățile chinezești – circa 58.000 de euro.

„Ministerul Justiției așteaptă din China, în dolce «far niente», un număr de cont în care părinții să vireze amenda Alinei și astfel să fie îndeplinite toate condițiile impuse de partea chineză pentru transfer. Părinții i-au vândut apartamentul fetei, au banii. Ministerul Justiției trebuie doar să facă rost de numărul de cont“, a spus Marius Balo.

Mesajul transmis de Marius Balo ministrului Justiției, Alina Gorghiu

„Cu rugăminte, doamna ministru, revin către dumneavoastră. Sunt Marius Balo, teologul clujean care este în a 17-a zi de greva foamei pentru Alina Apostol. Revin către dumneavoastră cu rugămintea să-mi acordați doar 5 minute din timpul dumneavoastră în oricare zi din această săptămână. Eu, dacă îmi dați de veste, imediat mă urc pe tren și vin la București, doar să mă cunoașteți, doamna ministru. Sunt convins că vă va ajuta să înțelegeți drama prin care trece și suferințele prin care prin care trece Alina în acest moment și este imposibil să nu putem să facem ceva pentru ea. Eu sunt în a17-a zi de greva foamei și sunt decis să merg înainte atât timp cât va fi nevoie. Vă rog din suflet să nu treceți cu vederea acest mesaj să încercăm să facem ceva.”, i-a transmis Balo ministrului Justiţiei în urmă cu câteva zile. 

Balo nu contestă pedeapsa de 13 ani primită de Alina, care a fost translatoare pentru un om de afaceri român, care a făcut fraude bancare în China, ci cere ca ea să fie transferată în România, deoarece viața ei atârnă de un fir de ață. Marius arată că românca a ajuns într-o stare deplorabilă: a slăbit foarte mult și i-au căzut dinții.

Alina Apostol a fost reținută și arestată în 2017, în provincia Fujien. Autoritățile chineze au acuzat-o că în calitatea ei de traducătoare a participat la o fraudă bancară. În 2019, românca a fost condamnată la 13 ani și 6 luni de închisoare. De asemenea, românca trebuie să plătească 217.000 de dolari în solidar cu ceilalți inculpați și o amendă de 58.000 de dolari.

Comenteaza