Blog-ul ca instrument al libertăţii de expresie
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 23:25
- Justiţie
- Ascultă știrea

Aşa cum, recent, într-un ziar central quality a avut loc una din cele mai puternice confruntări de opinii dintre doi colegi care, de ceva ani, au scris texte unul lângă altul, Doru Buşcu şi Traian Radu Ungureanu (TRU), tot aşa pe anumite blog-uri au loc nişte confruntări de idei care, uneori, degenerează. Există o linie foarte fină între disciplina de la un ziar sau care ar trebui să fie la un ziar şi „blogosferă”. Al doilea domeniu este unul nenormat: îşi au sălaşul în el politicieni de vază, Iliescu, Dâncu, Năstase, Elena Udrea, jurnalişti celebri, chiar oameni de afaceri şi parlamentari, vezi cazul lui Varujan Pambuccian.
Deja, de un timp bun, televiziunile de ştiri fac ştiri când e ceva „tare” pe blog-uri, îndeosebi despre politicieni. Ziarele, inclusiv ZIUA de CLUJ, găzduiesc blog-urile jurnaliştilor din redacţie, pe care se dezbat diferite teme, multe- excelente. Cu o libertate totală, de multe ori prost înţeleasă. De multe ori, forumiştii, printre care mă număr, exagerează, ba chiar se atacă între ei. Blog-urile clujene, foarte diverse, sunt mult mai slab accesate, iar dezbaterile sunt mult mai puţine decât cele din Capitală. Cu toate acestea, şi aici, ca şi acolo, se pot destrăma amiciţii vechi sau mai noi, dar se şi pot consolida prietenii ori ţese altele noi.
Poţi găsi, ca şi între cititorii editorialelor din ziare, preopinenţi de clasă, inteligenţi sau oameni cu care nu ai nici o afinitate electivă.
Presa şi blog-ul, care mi se pare o subspecie a mass-media, sunt exact aşa cum e şi societatea, nu spun nimic nou: haotică, frumoasă, dar şi rea, grotescă. Ca şi oamenii. Unii buni, calzi, doritori de bine, alţii şperţari, profitori, pupincurişti, şmecheri cu valenţe de genii. Cum pot să supravieţuiască aceştia împreună, în jungla
Atunci s-a inventat genul jurnalistic intitulat pamflet, iar unii au fost desfiinţaţi de un Arghezi, de exemplu, poate cel mai mare pamfletar al timpului. Sigur că nu avem acum un Arghezi printre noi, nici măcar în presa centrală, darmite în cea locală, însă există persoane, jurnalişti sau bloggeri care scriu excelent, sunt demni de urmărit şi sunt citiţi şi accesaţi şi la Cluj.
Am scris acest text, pentru că şi eu sunt pasionat de editoriale, de blog-uri, de comentat pe aceste instrumente ale libertăţii de exprimare. Cu cât acestea sunt mai diverse, cu atât vocile sunt mai multe şi mai interesant de urmărit. Ca în orice domeniu, monopolul este contraproductiv. Cu atât mai mult în mass- media şi în „blogosferă”, unde diferenţa dintre gazete şi blog-uri face domeniul superinteresant şi duc la consolidare democratică.
Vă urez lectură plăcută pe ziare şi pe blog-uri şi Sărbători fericite!