Câmpurile magnetice, cheia activităţii găurilor negre

Câmpurile magnetice, cheia activităţii găurilor negre
| Foto: NASA/SOFIA/Lynette Cook

Puternicele jeturile perpendiculare pe discul de acreţie emise de găurile negre le oferă oamenilor de ştiinţă cele mai clare dovezi cu privire la existenţa acestor monştri în centrele galactice active (quasari). Unele astfel de găuri negre sunt active, în timp ce altele sunt adormite, însă astronomii susţin că probabil toate galaxiile au în centrul lor găuri negre supermasive.

Observaţii recente desfăşurate prin intermediul observatorului SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) au reliefat rolul jucat de câmpurile magnetice extreme dezvoltate în jurul găurilor negre în activitatea acestora.

Datele obţinute de SOFIA indică existenţa unor câmpuri magnetice foarte puternice care menţin praful şi gazele cosmice în discul de acreţie din jurul nucleului activ al galaxiei Cygnus A, materie care în cele din urmă va fi înghiţită de gaura neagră.

Această imagine este realizată pe calculator şi prezintă nucleul activ al galaxiei Cygnus A înconjurat de un torus de forma unei gogoşi, format din praf şi gaze cosmice, precum şi jeturile perpendiculare pe acest torus emise de gaura neagră din centru, ceea ce demonstrează faptul că acest monstru galactic se hrăneşte. În imagine sunt reprezentate şi câmpurile magnetice care menţin praful şi gazele cosmice în acest torus. Conform astronomilor, aceste câmpuri magnetice ajută gaura neagră ascunsă în nucleul galactic să se hrănească cu materia pe care o menţin în discul de acreţie din jurul nucleului galactic activ.

Comenteaza