Zelenski, despre Putin, în şedinţa G7: Nu poate exista dialog cu "teroristul cheie" care blochează pacea

Zelenski, despre Putin, în şedinţa G7: Nu poate exista dialog cu "teroristul cheie" care blochează pacea
| Foto: captura video - https://www.facebook.com/zelenskiy.official/

Volodimir Zelenski le-a transmis, marți, liderilor G7 că „nu poate exista dialog” cu liderul unui stat terorist, Vladimir Putin, pentru că este un lider „care nu are viitor”.

Într-o convorbire prin videoconferință, Zelenski le-a spus liderilor G7 că „nu poate exista dialog cu acest lider al Rusiei, care nu are viitor”.

"Discuțiile pot fi fie cu un alt șef al Rusiei – care se va conforma Cartei ONU, principiilor de bază ale umanității și integrității teritoriale ale Ucrainei – fie într-o altă configurație, astfel încât teroristul cheie să nu aibă posibilitatea să influențează deciziile cheie prin teroare. Acum o persoană blochează pacea – iar această persoană se află la Moscova", a transmis Zelenski

Mesajul preşedintelui Zelenski a venit în aceeași zi în care ministrul de externe al Rusiei a spus că Putin este dispus să aibă o întâlnire cu Joe Biden la summitul G20 din Indonezia. 

Președintele ucrainean și-a reiterat și cererea ca Rusia să fie declarată stat terorist și a cerut noi sancțiuni. „Trebuie să blocăm sectorul său energetic cu sancțiuni, să distrugem stabilitatea veniturilor rusești din comerțul cu petrol și gaze. Este nevoie de un plafon dur de preț pentru exporturile de petrol și gaze din Rusia, profit zero pentru statul terorist”, le-a spus acesta liderilor G7.

Pe de altă parte, Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat că Moscova este deschisă la discuţii cu Occidentul în legătură cu războiul din Ucraina. Șeful diplomației ruse a transmis că Rusia ar lua în considerare o întâlnire între Biden și Putin în marja summitului G20 de luna viitoare.

Comenteaza