Vizită istorică în Ucraina! Premierul Japoniei a mers în orașul martir Bucea

Vizită istorică în Ucraina! Premierul Japoniei a mers în orașul martir Bucea
| Foto: digi24.ro

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, s-a deplasat marţi la Bucea, oraş-martir situat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităţilor ocupaţiei ruse, în cadrul primei sale vizite "istorice" în Ucraina, informează AFP.

Kishida s-a deplasat la Bucea cu trenul, la începutul după-amiezii, la scurt timp după ce a sosit la Kiev, tot cu trenul, şi înainte de întrevederea sa cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Deplasarea lui Kishida în această ţară în război este calificată de Kiev drept "istorică".

"Această vizită istorică este un semn de solidaritate şi de cooperare puternică între Ucraina şi Japonia", a declarat pe Facebook ministrul-adjunct al afacerilor externe ucrainean Emine Djeppar, postând fotografii cu Fumio Kishida pe peronul gării din Kiev. "Suntem recunoscători faţă de Japonia pentru solida sa susţinere şi contribuţia sa la viitoarea noastră victorie", a adăugat ea.

Kishida a devenit primul prim-ministru nipon care s-a deplasat într-o zonă de război după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

Vizita sa intervine într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întrevedere cu Vladimir Putin, având drept punct central al discuţiilor invazia rusă în Ucraina.

Kishida urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a-i transmite "respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi susţinerea infailibilă acordată Ucrainei de Japonia şi de G7", a cărui gazdă această ţară asiatică este în acest an, a precizat diplomaţia niponă într-un comunicat.

Fumio Kishida este singurul lider el unei ţări membre a G7 care nu se deplasase la Kiev de la declanşarea invaziei ruse lansate în februarie 2022. El era invitat în mod regulat să întreprindă o vizită în Ucraina.

La sfârşitul lui februarie 2023, preşedintele american Joe Biden a efectuat la rândul său o vizită-surpriză şi foarte mediatizată la Kiev.

Tokyo s-a raliat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, oferindu-şi ajutorul Kievului.

În februarie, Japonia a anunţat un nou ajutor de 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru Ucraina. Tokyo a trimis Kievului, de asemenea, echipamente defensive şi i-a propus să găzduiască refugiaţi ucraineni.

Cu toate acestea, Japonia nu a furnizat ajutor militar, Constituţia sa pacifistă obligând-o să-şi limiteze capacităţile militare la măsuri defensive.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza