Viktor Orban îi ia apărarea Rusiei. Premierul Ungariei vorbeşte și de ieşirea din UE

Viktor Orban îi ia apărarea Rusiei. Premierul Ungariei vorbeşte și de ieşirea din UE
| Foto: euractiv.com

Premierul Ungariei, Viktor Orban, se aşteaptă ca liderii Uniunii Europene să înceapă discuţiile privind extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei în toamnă, dar Budapesta ar încerca să blocheze acest demers, a relatat Radio Free Europe/Radio Liberty, citând surse neidentificate.

Orban, un critic dur al sancţiunilor UE împotriva Moscovei, a făcut aceste remarci în cadrul unei întâlniri cu uşile închise cu membrii de partid din localitatea Kotcse, situată în vestul ţării, săptămâna trecută, a precizat vineri RFE/RL pe site-ul său din Ungaria, citat de Reuters.

Citând surse anonime prezente la reuniune, RFE/RL a relatat că Orban a declarat că perspectivele de a bloca o nouă prelungire de şase luni a sancţiunilor sunt slabe, dar şi-a exprimat speranţa că un nou guvern care urmează să se formeze în Italia ar putea contribui la acest efort.

Aceasta părea a fi o referire la Giorgia Meloni, care va fi probabil următorul prim-ministru al Italiei după alegerile din această lună, al cărei partid, Fraţii Italiei, are legături strânse cu Orban.

În iulie, Orban a declarat că UE şi-a tras un glonţ în plămâni prin sancţiunile economice necugetate impuse Rusiei, care, dacă nu sunt anulate, riscă să distrugă economia europeană. RFE/RL l-a citat, de asemenea, pe Orban spunând că până în 2030 cele patru naţiuni din grupul Visegrad ar putea deveni contribuabili neţi la bugetul UE, ceea ce ar trebui să determine o regândire a beneficiilor şi dezavantajelor continuării apartenenţei la blocul comunitar.

În lipsa unei evaluări pozitive, Ungaria ar trebui să tragă propriile concluzii, a declarat Orban, potrivit RFE/RL, sugerând că ar putea recomanda ca Ungaria să părăsească UE în acel moment. Executivul UE va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupţie, au declarat miercuri doi oficiali, în ceea ce ar fi prima măsură de acest fel împotriva lui Orban.

Un critic vocal al Bruxelles-ului, Orban a declarat în septembrie anul trecut că Ungaria trebuie să rămână membră a UE pentru a asigura accesul continuu la piaţa sa unică. El a spus atunci că Ungaria va fi printre puţinii care vor rămâne în UE dacă aceasta se va desfiinţa vreodată.

Comenteaza