Un român a spulberat o tânără, în timpul unei „liniuțe” cu o altă mașină. Ce pedeapsă a primit

Un român a spulberat o tânără, în timpul unei „liniuțe” cu o altă mașină. Ce pedeapsă a primit
| Foto: adevarul.ro

Un român care locuia în Spania, a fost condamnat de o instanţa din Lleida, după ce a provocat un accident în care a murit o tânără. 

Însă verdictul este considerat mult prea blând de părinţii fetei, care l-au numit pe român „terorist” şi „kamikaze”.

Cumplitul accident a avut loc în urmă cu aproape cinci ani, pe 16 octombrie 2016, dar a fost soluţionat abia la finele lunii trecute. Sorin, un tânăr român stabilit în Spania, participa la o cursă ilegală şi gonea cu peste 150 de kilometri, fără să ţină cont de riscuri.

Numit „kamikaze” şi „terorist” de presa spaniolă şi de părinţii victimei, românul gonea în puterea nopţii, fără să aibă luminile aprinse, iar la un moment dat inevitabilul s-a produs, scrie El Espanol.   Presa spaniolă a refăcut filmul evenimentelor din acea seară. Victima, o tânără de 27 de ani pe nume Marta Soria Capdevila îşi petrecuse ziua în Las Borjas, oraşul ei natal, alături de familie.   

Ce s-a întâmplat  

După ce şi-a vizitat bunicii şi a luat cina în familie, tânăra a dat curs invitaţiei unor prieteni să meargă la Lleida, la un eveniment. Doar că, ajunsă la kilometrul 84 al şoselei, viaţa i-a fost curmată brusc, fără preaviz.   În apropiere de Lleida, BMW-ul lui Sorin a intrat pe contrasens după ce a depăşit un Audi cu care făcea concurs, iar în acel moment a izbit puternic maşina în care se afla Marta, şi care circula regulamentar.

Şocul a fost extrem de puternic: maşina tinerei a fost proiectată într-un canal şi se presupune că a murit fie imediat, din cauza cumplitei lovituri, fie s-a înecat ulterior.  

Spaniolii mai scriu că românul nu a schiţat nici măcar un gest pentru a-şi menaja victima. Din motive de neînţeles, el nu a frânat şi nu a încercat nici să o evite, astfel că Marta nu a avut nicio şansă.  

La fel de grav, la apariţia Mossos d'Esquadra, brigada Poliţiei catalane care se ocupă de astfel de cazuri, nici românul şi nici ceilalţi şoferi care au luat parte la cursa ilegală nu au spus absolut nimic despre maşina proiectată în apă, profitând şi de bezna din acea seară, precum şi de faptul că râul umflat de ploi a acoperit maşina şi a târât-o câteva sute de metri. Abia după ceva timp anchetatorii au realizat că există victime şi au reuşit după îndelungi căutări să găsească maşina contorsionată a victimei şi pe aceasta, pe fundul apei.  

Doar „conducere neglijentă”   Jurnaliştii spanioli scriu că autorităţile au tratat tragicul eveniment cu indulgenţă. S-a considerat că ar fi vorba de un accident provocat dintr-o banală neglijenţă, deşi avocaţii familiei au cerut încadrarea la omucidere cu intenţie. Asta în pofida faptul că dovezile şi rapoartele Mossos D 'Esquadra ar fi arătat clar că ceea ce s-a întâmplat în seara respectivă a fost departe de a fi un simplu accident sau o nesăbuinţă.  

Din acel moment, părinţii fetei şi avocaţii lor au luptat pentru a I se face dreptate tinerei. Mai întâi, ei au solicitat, pe baza probelor, ca fapta să fie încadrată la omucidere intenţionată şi au cerut o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru Sorin. 

Cinci ani mai târziu, după nenumărate etape, procesul a luat sfârşit, însă cu un rezultat mai puţin anticipat. Românul a fost condamnat la numai doi ani şi jumătate de închisoare, ceea ce a nemulţumit profund, notează La Vanguardia. Decizia Curţii Provinciale de la Lleida, pronunţată la finele lunii trecute, a stârnit o adevărată revoltă în jurul comunităţii din zonă, potrivit adevărul.ro.

Au renunţat la apel, nu şi la cruciada lor  

Acum, părinţii fetei au pornit o adevărată cruciadă prin care vor să atragă atenţia asupra acestei nedreptăţi.  Părinţii tinerei, Carlos Soria şi Eli Capdevila, susţin că astfel de accidente „ar trebui să fie considerate asasinate rutiere”. Pentru Carlos, comportamentul şoferului care i-a ucis fiica nu este deloc „nesăbuit”, pentru că, în opinia sa, românul era perfect conştient de ceea ce a făcut. Şi tot el a mai spus că „în această ţară (Spania - n.r.) e mai să ucizi o persoană cu maşina decât să foloseşti o armă.”  

Între timp, deşi iniţial afirmaseră că se se vor adresa instanţelor superioare şi nu se vor opri până la CEDO pentru a li se face dreptate, părinţii Martei au anunţat că nu vor mai face apel la decizia Curţii din Lleida.  

Totuşi, susţinuţi de întreaga opinie publică spaniolă, ei vor să atragă atenţia asupra acestei decizii pe care o consideră scandaloasă. 

Cruciada pornită de părinţii fetei nu a rămas fără ecou. De curând, accidentul în care a murit Marta a fost dat ca exemplu în dezbaterile Parlamentului Spaniei care au condus la cea mai recentă modificare a Codului Penal, care va înăspri pedepsele pentru infracţiunile legate de trafic.

loading...
Comenteaza