Un partid cu rădăcini post-fasciste a câștigat alegerile în Italia. Șefa Fratelli d'Italia consideră că Mussolini a fost „un politician bun"

Un partid cu rădăcini post-fasciste a câștigat alegerile în Italia. Șefa Fratelli d'Italia consideră că Mussolini a fost „un politician bun"
| Foto: Profimedia Images

Italienii au votat duminică pentru a-și alege noii parlamentari și noua conducere politică a țării. Rezultatul exit-poll-ului la alegerile din Italia, arată că extrema dreaptă a câștigat alegerile, cu 41-45%, având-o în fruntea partidului Fraţii Italiei pe Giorgia Meloni. 

Giorgia Meloni este preşedinta partidului Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia), care are are rădăcini post-fasciste, însă Meloni minimizează rădăcinile postfasciste ale partidului său și îl prezintă ca pe un grup conservator. Ea s-a angajat să sprijine politica occidentală cu privire la Ucraina și să nu-și asume riscuri nejustificate cu o economie afectată puternic de creșterea prețurilor, potrivit Reuters.

„Dumnezeu, patrie, familie"

Deviza ei este „Dumnezeu, patrie, familie", iar priorităţile sale vizează închiderea graniţelor pentru a proteja Italia de islamizare, renegocierea tratatelor europene pentru ca Italia să îşi recapete controlul asupra destinului său, lupta împotriva „lobby-urilor LGBT" şi a „iernii demografice" pe care o traversează ţara. Pe 6 octombrie 2016, a denunţat pe Facebook „înlocuirea etnică în curs în Italia", pe aceeaşi linie cu alte formaţiuni europene de extremă dreaptă.

Meloni promite să redea puterea oamenilor simpli din popor şi nu elitei, să securizeze frontierele şi să relanseze economia printr-o reducere a impozitelor şi reglementărilor.

„Sunt Giorgia, sunt femeie, sunt mamă, sunt italiană, sunt creştină", le-a spus ea susţinătorilor în 2019, la Roma, în timpul unui discurs aprins, devenit celebru. Locuieşte cu partenerul său, un jurnalist de televiziune, şi are o fiică născută în 2006. La sfârşitul anului 2012, obosită de disensiunile care măcinau dreapta, a fondat Fratelli d'Italia, împreună cu alţi disidenţi din partidul lui Silvio Berlusconi, şi a ales opoziţia.

Urmașa Mişcării Sociale Italiene, un partid neo-fascist

Meloni şi partidul său sunt urmaşii Mişcării Sociale Italiene (MSI), un partid neo-fascist creat după al doilea război mondial. La 19 ani declara pentru canalul France 3 că dictatorul Benito Mussolini a fost „un politician bun". Deşi trebuie să menajeze o parte din baza electorală care se identifică cu acest trecut, Meloni este conştientă că pentru a câştiga trebuie să mulţumească aripa moderată a familiei sale politice.

„Dacă aş fi fascistă, ar spune că sunt", s-a apărat ea într-un interviu recent acordat revistei britanice The Spectator. Într-un exerciţiu desăvârşit de echilibristică, politiciana italiană recunoaşte şi astăzi că Mussolini „a realizat multe", imputându-i în acelaşi timp „erorile" comise: legile anti-evreieşti, intrarea în război, autoritarismul. În acelaşi timp, ţine să clarifice că în rândurile partidului „nu este loc pentru cei nostalgici faţă de fascism, nici pentru rasism şi antisemitism".

Comenteaza